Tüdőrák, morfium (jelige: méltósággal meghalni 2.)

Pénteken derült ki, hogy édesapám morfiumot kap. Emellett Seduxen tablettát is adnak neki. Egy gyógyszerészeti portálon néztem, és a kettő együttes alkalmazását kifejezettten tiltják. A Seduxen csupa olyan mellékhatással rendelkezik (pl. nehéz légzés), ami miatt önmagában nem lenne adható neki.

Mivel ezek véletlenül derültek ki, sajnos már nem bízunk a kezelőorvosban. Bár tudom, hogy nem illik más orvos terápiáját megítélniük, de Önöknek erről mi a véleményük? Ha esteleg nem tudnak ebben segíteni, nincs esetleg olyan tanácsadás valahol, ahol választ kaphatok kérdésemre?

Amennyiben az előrehaladott rosszindulatú daganatos beteg fájdalmai jelentősen fokozódnak és morfium adására szorul, s mindemellett szorongása miatt nyugtató adása is indokolt, szükség lehet az Ön által kérdezett két készítmény együttes alkalmazására. Mivel rendszeresen találkozik az édesapjával, Önnek is lehet tapasztalata arról, hogy mennyire panaszkodik fájdalomra, és ha konkrétan szó nem is esik róla, a beszélgetéseik alapján megbecsülheti, hogy milyen mértékben szorong a jelenlegi helyzetétől, amelyet, ha mostani és a korábbi levelét jól értelmezzük, a rákos betegségének rosszabbodása, a fájdalmak fokozódása, az életkilátások beszűkülése jellemez.

Még akkor is, ha úgy érzi, hogy megingott a bizalma a kezelőorvosban, nála lenne érdemes tájékozódni édesapja helyzetéről, az onkológiai kezelés jelenlegi lehetőségéről és az élet utolsó szakaszát elviselhetőbbé tevő fájdalomcsillapító, szorongásoldó kezelésekről.

Másod szakvéleményt egy másik onkológustól kérhet. Sajnos nincsenek olyan univerzális tanácsadások, ahol minden kérdésre pontos választ tudnának adni. Mi is csak általánosságban, a pontos esetet, beteget, kezelés részleteit nem ismerve igyekszünk válaszolni az Olvasóink által feltett konkrét kérdésekre – ennél többre a páciensnek, kórelőzményeinek és körülményeinek ismerete nélkül senki sem vállalkozhat.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
A kemoterápia célja és a kezelés típusai
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és esélyek
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák kemoterápiája

Top