Tüdőrák: tünetmentesség, majd hirtelen halál?

Apukámnál tavaly szeptemberben diagnosztizáltak tüdőrákot. Kapott kemoterápiát, meg sugarat is. Júliusban végződtek a terápiák, tünetmentes lett, viszont most már az elfekvőn van, a halálra várva.

Kérdésem az lenne, hogy a morfium amit kap, az csak ugye neki jó, állapotán érdemben már nem változtat? És mitől jöhetett neki vissza ilyen kegyetlenül? Ezt még az orvosa sem érti. Én tudom, hogy meg fog halni, de miért ilyen hamar, ha 2 hónappal ezelőtt tünetmentes volt?

Azt, hogy most édesapja tüneteit daganat okozza-e vagy valami egyéb kísérőbetegség, nem derül ki pontosan leveléből. Ritkán előfordul, hogy a kemoterápia abbahagyásakor az osztódásukban ekkor már nem gátolt sejtek hirtelen szaporodásnak indulnak, s gyors állapotromlást okoznak. A levelében írtak ellenére is azt mondhatjuk, hogy az elmúlt egy évben édesapját kezelő onkológus tud leginkább választ adni kérdéseire, aki végigkövette a folyamatot, s pontosan ismer minden leletet, kórelőzményt.

A morphin erős fájdalomcsillapító, amit elsősorban akkor alkalmaznak, ha a beteg fájdalmait nem lehet megfelelő módon csökkenteni tablettás vagy tapasz formájában alkalmazott készítményekkel. Ettől valóban nem várható gyógyulás, a kezelés része az úgynevezett palliatív terápiának, amely már nem a beteg gyógyulását szolgálja, hanem azt, hogy az adott körülmények között a lehetséges legemberségesebb állapotot, a fájdalommentességet tudják minél tovább biztosítani a számára.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Segítség a rákbetegek családtagjainak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Mi okozhat tüdőfolyadékot?
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top