Tüdőrák, utolsó hónapok (jelige: Kecskemét)

Kérem, mennyi időm lehet?

Későn felismert tüdőrák tenyérnyi, nem műthető, kemoterápia nem alkalmazható, kórházi ágyban fekszem, izületeim fájnak, alig tudok járni, lázam van, gyulladás van a szervezetemben, de hol? Két hete orvosaim 2-3 hónap reményt adtak. Fájdalomcsillapitót és antibiotikumot kapok intravénásam.

Milyen tünetek várnak még rám?

A daganatos betegeknél többféle eredete lehet a láznak. Általánosságban is kissé fogékonyabbak a fertőzésekre, illetve az alkalmazott kemoterápiás kezelések mellékhatásaként jelentkező fehérvérsejtszám-csökkenés esetén is hajlamosak infekciókra. Ekkor nagyon fontos a gyors orvosi beavatkozás, amely részben a fehérvérsejtszám rendezésére irányul (úgynevezett fehérvérsejtszám emelő injekciók adásával), illetve a fertőzés szükség szerinti antibiotikummal történő kezelésére.

Levele alapján azonban azt gondoljuk, hogy Ön nem kapott kemoterápiát. Arról, hogy hol lehet fertőzés a szervezetében, a végzett kivizsgálás leletei alapján csak kezelőorvosa tud felvilágosítást adni.

Daganatos betegeknél időnként úgynevezett tumoros láz is jelentkezhet, amit a daganat okoz, és ez nem reagál antibiotikumra, ekkor nem-szteorid gyulladásgátló készítmények alkalmazásával lehet megkísérelni kivédeni a  beteg számára kínzó magas lázak kialakulását.

Arra a kérdésre, hogy mennyi ideje van még hátra, és milyen tünetek várnak Önre, még kezelőorvosa is nehezen tudna válaszolni. A hátralévő időre vonatkozóan a kezelőorvos is csak becslésekre és a korábbi tapasztalatára támaszkodhat, mert minden beteg más és más. Fájdalmai miatt mindenképp konzultáljon orvosával, aki segíthet hatékonyabb fájdalomcsillapítók beállításában.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák – gyógyulási esélyek
Fájdalomcsillapítás
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődaganatok 55 évesen
Sok áttétes tüdőrák
Áttétes tüdőrák esélyei
Tüdőrák és esélyek
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top