Tüdőrákban időt nyerni (jelige: igazgató56)

Édesapám tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel december közepén kórházba került. Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a hörgő és a gátor rosszindulatú daganata van, az orvos azt mondta, előrehaladott állapotban van.

Január 2-án kapta meg az első sugárkezelést, összesen 30-t írtak fel neki. Az első 4-5 sugár után nagyon rosszul volt, mostanra már egyedül megy fel a második emeletre. Láthatóan sokkal jobban van, bár éjszakánként hányingerre, hasmenésre panaszkodik.

Nekünk az orvos azt mondta, nagyon kevés ideje van hátra, készüljünk a legrosszabbra. Nagyon nehéz erre gondolni, hiszen látjuk, hogy jobban van, jó az étvágya. Van esély esetleg, hogy élhet akár még 1-2 évet? Avemart szed, cyto flavin 7 kapszulát, preventa vizet iszik, zsurlóteát. Létezne, hogy ezek meghosszabbítják az életét? Még csak 56 éves!

A nem operálható tüdőráknál, amely beterjed (áttétet ad) a gátor üregbe (mediastinum), a sugárkezeléstől, bizonyos esetekben a kemoterápiától várható, hogy a daganat egy ideig nem növekszik tovább, vagy jobb esetben méretében megkisebbedik, s ezzel párhuzamosan csökkennek a beteg panaszai (a fájdalom, a fulladás).

Az, hogy egy adott betegnél milyen a várható túlélési idő, befolyásolja az is, hogyan reagál a megkezdett sugárkezelésre, tapasztalható-e például képalkotó vizsgálatokkal (CT) alátámasztott objektív javulás.

Az Ön által leírt kiegészítő készítményekkel kapcsolatban nem tudunk olyan tudományos, megfelelően nagy betegszámot értékelő klinikai vizsgálati adatról, amely kiterjedt tüdőrákos betegeknél a túlélési idő meghosszabbodását, vagy a betegség rosszabbodásáig (progresszióig) eltelt idő meghosszabbodását vizsgálta volna, illetve igazolta volna, hogy a szerek alkalmazása ilyen eredménnyel jár.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top