Tüdőszűrés: lehet ez más, mint rák?

Páromat 2005-ben egy tüdőszűrő vizsgálat alkalmával visszahívták és CT-re küldték, ekkor ez volt az eredmény: bal oldalon a 8. segmentumban kb. 3 cm átmérőjű szabálytalan alakú infiltratio látható, egyébként a tüdő tiszta. A szív és a kis vérkör rendben, a medinastinumban kóros árnyék nem látható. Szoros kontrollja javasolt. Ezután a párom legközelebb 2006-ban ment ismét szűrésre, ahol ismét kiemelték, de ekkor nem ment vissza…

Idén szeptemberben egy dohányzásról leszoktató program keretében készült egy rtg felvétel, mivel észrevették, hogy nem ment vissza előzőleg, ismét CT-re küldték, ennek eredménye: bal oldalon az alsó lebenyben 6 cm-es spiculalt szélű lágyrész terime ábrázolódott, emellett mindkét oldalon apró met gyanús elváltozások is ábrázolódtak. Vélemény: Tu pulm.in obs. Met pulm.1.u. Ez a „vélemény” pontosan mit jelent?

Elküldték bronchoscopiára, urológiára, majd hasi ultrahangra, minden vizsgálati eredmény negatív volt, majd a tűbiopszia eredménye is negatív lett, melyet elvileg még egyszer megismételnek, hogy valóban negatív-e az eredmény. Viszont sokat fáj a feje, kb. egy éve küzd nagyon erős térdfájdalmakkal, amelyek eddigi olvasataim szerint nem sok jó jeleznek, nem beszélve a szintén 1-2 éve kialakult dobverőujjról.

Kérdésem az lenne, hogy ezek az eredmények mindenképpen (rosszindulatú) rákos elváltozásra utalnak vagy van-e esély, hogy a vélt tumor esetleg jóindulatú? Miért lehetett akkor a tűbiopszia által vett minta eredménye negatív, esetleg lehet ez TBC? A TBC minden esetben fertőz?

A tüdőszűrésre azért kerül sor, hogy lehetőleg időben észleljék egy betegség kialakulását. Egy pozitív tüdővizsgálati lelet birtokában, vagy egy tüdőszűrő visszahívó levél után a beteg felelőssége is, hogy visszamenjen a tüdőszűrőbe, vagy a CT vizsgálatot kezdeményező orvosához a további teendők megbeszélésére.

A levelében leírt vélemény azt jelenti, hogy a véleményt író orvosban felmerült a tüdődaganat, tüdőrák (tu pulm = tumor pulmonum) eshetősége. Azt írta, hogy „Tu. pulm. in obs.”. Az in obs azt jelenti, hogy in observationem, vagyis megfigyelik/kivizsgálják, hogy ez tényleg tüdődaganat-e. A „Met pulm l.u.” jelnetése az, hogy tüdőáttétek (metastases pulmonum), az l.u. azt jelenti, hogy mind a két oldalon, mindkét tüdőfélben vannak gyanús gócok.

Azt, hogy itt tényleg a tüdő rosszindulatú daganatáról van szó, csak citológiai vagy szövettani vizsgálat eredménye alapján lehet kimondani, s ez alapján lehet dönteni a további kezelésről is. A citológia több esetben lehet ál-negatív (fals negatív) eredményű, például ha a szúrás során nem sikerül a tumorból „kiszedni” a sejteket, esetleg a szúrás során a környező ép tüdőállományból származik az anyag, vagy valami technikai probléma miatt a mikroszkóp alatt nem jól értékelhetőek a sejtek.

Tudniuk kell, hogy citológiai vizsgálatnál csak néhány sejtet lehet eltávolítani, és nem egy nagyobb szövetdarabot, mint például egy műtétnél vagy egy hörgőtükrözéses biopsziánál. Ennek a néhány sejtnek a vizsgálata és a diagnózis felállítása nagy felelősség, és csak biztos esetben mondja ki a citológus szakember, hogy tényleg daganatról van szó.

Mivel jelenleg nem áll rendelkezésre citológiai és/vagy szövettani eredmény, természetesen más betegségek fennállását sem lehet kizárni. A dobverőujj nem közvetlen tünete a tüdőráknak, többféle tüdőbetegségben is jelentkezhet. A térdfájdalmakról és a fejfájásról be kell számolni a kivizsgálást koordináló orvosnak, aki eldöntheti, van-e szükség további vizsgálatokra.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top