Tumor vizsgálati értékei (jelige: gyomorrák)

Édesanyámat gyomorákkal diagnosztizálták. A zárójelentés szerint: flexura linealis rosszindulatú daganata (c 1850); emelkedett CEA érték 6.1; neoplasma malignum (8003) adenocarcinoma (81403) metastasis lymphoglandulae.

– Mit jelentenek a zárójelben levő számok?
– Milyen az esélye a gyógyulásra? A doktor 50 %-ot mondott.
– Jelenleg Xeloda-t szed. Van valamilyen természetes immunerősítő, amit érdemes szedni?

A zárójelben lévő C1850 szám a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában (BNO) lévő szám, amelyek a diagnózis (flexura lienalis rosszindulatú daganata, magyarrul a lépnél lévő vastagbél-hajlatban elhelyezkedő rosszindulatú daganat) pontos meghatározását, illetve a kezelések és a diagnózisok egészségbiztosítási pénztár felé történő kódolását szolgálják.

A 8-cal kezdődő számok a szövettani diagnózist kódolják hasonló módon. Ugyanakkor levelében ellentmondás van az Ön által hivatkozott diagnózis (gyomorrák) és a zárójelentés diagnózisai (flexura lienalis daganat, vastagbélrák) között.

Feltételezzük, hogy a CEA értéknél a 6,1 a carcioebrionalis antigént (=CEA) értéke, ezt ritkán szokták a diagnózisok sorában feltüntetni.

Az, hogy a nyirokcsomóban lévő áttét (metastasis lymphoglandulae) az elsődleges, daganat környéki nyirokcsomókban volt-e vagy távolabbi nyirokcsomókban, ez az Ön által rendelkezésünkre bocsátott adatokból nem állapítható meg, de ez befolyásolhatja a túlélést, illetve a gyógyulási esélyeket.

Olyan „immunerősítőt” nem tudunk ajánlani, ami nagyszámú beteget bevonó, statisztikailag jól értékelt klinikai gyógyszervizsgálat bizonyítékai alapján igazoltan csökkentené a betegség kiújulását és/vagy javítaná a túlélési adatokat.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Vastag- és végbélrák
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorrák, nehéz műtét
Gyomorrák és májfolt
Hányás a halálig?
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőemlóbia
Stent és szonda, betegszállítás

Top