Tumormarker és valós állapot (jelige: Gyöngy)

Édesanyám petefészekrákban szenved már 3 éve. Sajnos nem lehetett megműteni, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal kemoterápiát kap folyamatosan. Legutóbbi laborvizsgálatnál a CA 125 száma 13 volt, a Ca 72-4 2,9 és a CEA 2,5. A CT vizsgálat alapján viszont kiderült, hogy a daganat nőtt, sőt a jobb oldali petefészkén is kialakult egy újabb daganat. Szeretném megkérdezni, hogyan lehetséges az, hogy a vérvizsgálati eredmények ennyire „jók”, és a tumor mégis ennyit nőtt és újabb fejlődött ki?

Lehetséges, és gyakran elő is fordul, hogy a tumormarker érték nem kóros, azonban a képalkotó vizsgálatok a daganat növekedését vagy újabb áttétek megjelenését mutatják, s az onkológus ezek alapján a betegség progresszióját, rosszabbodását véleményezi, ami miatt lehetőség esetén újabb daganatgátló kezelést javasol. A tumormarker vizsgálatok értéke nem minden esetben emelkedik meg ha kialakul egy daganatos betegség vagy az növekszik, szóródik, ezért nem is használják szűrésre ezeket a vizsgálatokat egészséges embereknél. Igazolt rosszindulatú daganatnál is csak az esetek 50-80 százalékában emelkedik meg (függ ez az érték a betegségtípustól és a tumormarker típusától is). Másrészt a tumormarkerek a szervezetben normálisan is előforduló anyagok, amelyek jóindulatú betegségeknél is megemelkedhetnek, tehát a normális határt meghaladó értékük sem biztos, hogy rákos betegséget jelez.

A daganatos betegek követésénél ennek ellenére szokták használni ezeket a vizsgálatokat. A fő értékük a klinikai gyakorlatban az onkológus számára az, hogy emelkedésük felhívhatja a figyelmet a részletesebb vizsgálatok indokoltságára. Ha például mellkasröntgent és hasi ultrahang vizsgálatot tartalmazó időszakos onkológiai kontrollon ez a két vizsgálat negatív eredményű, de a tumormarker emelkedik, akkor az onkológus CT, MR vagy egyéb vizsgálatokkal fogja keresni az esetleges daganatos kiújulást.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Hospice: a magányos haldoklás ellen küzdenek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumormarkerek szűrésként
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top