Tumormarker kontroll mellműtét után

2005 novemberi mellműtétem óta háromhavonta küldenek mellkasröntgen, komplex uh, vérkép és tumormarker vizsgálatra, évente pedig mammográfiára – eddig mindig minden leletem jó volt. Most megemelkedett a CA 15-3 tumormarker. A képalkotó vizsgálatok eredménye negatív, tehát mell, nyirokcsomó, hasi uh és mellkasröntgen változatlan. Önök szerint ilyenkor mit kell még vizsgálni?

Amennyiben a tumormarker igazoltan és az ismételt kontrollvizsgálat szerint is megemelkedik, s meghaladja az adott laboratóriumban szokásos felső normál határértéket, akkor további vizsgálatokat végeznek. Tehát nem önmagában a tumarmarker emelkedése miatt végzik a vizsgálatokat, hanem akkor, ha ez meghalad egy bizonyos értéket. Amennyiben a CA 15-3 a normál értéken belül mutat emelkedést, tehát nem éri el a normális tartomány felső határértékét, nem indokolt újabb vizsgálatokat végeztetni.

Amennyiben a tumormarker érték az újbóli vizsgálat után ismételten a normális határérték felett van, a szokásos képalkotó vizsgálatokat ki lehet és ki szokták egészíteni a has és a mellkas részletesebb felbontást biztosító vizsgálatával, pl. CT-vel, továbbá nem várják meg az egy év elteltét a kontroll mammográfia ismétlésével sem, annak esetleges bizonytalansága esetén indokolt esetben emlő MR vizsgálatot végeznek, esetleg az onkológus döntése alapján csontizotóp vizsgálatot, ezzel próbálják megtalálni a tumormarker emelkedésének okát. Ha ezek a vizsgálatok negatívak, tehát nem jelzik, hogy a szervezetben áttét alakult volna ki, 1-2 hónap elteltével ismételten kontrollálják a tumormarker értéket.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2 mellrák tumormarkerei
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top