Milyen külső tényező befolyásolhatja a tumormarker emelkedését (élelmiszer, stressz, vegyi anyagok)?
A tumormarkerek olyan testazonos anyagok, amelyek a daganatos beteg vérében (testfolyadékaiban) emelkedett mennyiségben vannak jelen, míg az egészséges – illetve a daganatos betegségben nem szenvedő – embernél csak alacsony koncentrációban mutathatók ki.
A tumormarkerek nem száz százalékban specifikusak rosszindualtú daganatos megbetegedésre. Ez azt jelenti, hogy emelkedett értéket észlelhetünk gyulladásos betegségekben, bizonyos markerek szintjét a terhesség emeli.
A régóta ismert és elsősorban a gyomor-bélrendszeri daganatok diagnózisában segítséget nyújtó CEA (carcioembrionális antigén) esetében pedig leírták, hogy dohányosoknál magasabb a szintje, mint a nem dohányosoknál. Az Ön által kérdezett táplálkozás és stressz tudomásunk szerint nem befolyásolja érdemben az értékét.
Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Szűrővizsgálatok
Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumormarker 21 évesen
Fogamzásgátló?
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Kontrollvizsgálatok műtét után