Újabb betegségek, áttétes daganat (jelige: súlyos)

Édesanyám hatodik éve küszködik a különböző daganatos betegségekkel, most 54 éves. Hat év alatt négy kemoterápiát csinált végig, aminek szövődményeként mindig egy újabb betegség alakult ki!

Jelenleg egy férfi ököl nagyságú daganat van a műtéti hegén, de hiába járt minden hónapban kontroll vizsgálatra csak most derült ki, hogy átszórt a májra, plusz még hasnyálmirigy-gyulladást és övsömört is kapott. A daganata olyan szinten nyomja a belső szerveit, hogy már mindenre kihatott és a veséje már nem tud normálisan működni, ezért meg kellett katéterezni.

Anyukám ez idő alatt fantasztikus kitartást mutatott, ami példaértékű lehetne más beteg emberek számára. Amióta kiderült a májáttét, feladni látszik a reményt! Önök szerint van-e erre valami megoldás, ami megnyugtatná Édesanyámat?

Leveléből nem derül ki, hogy édesanyjának mi a daganatos alapbetegsége, vagyis hol van az elsődleges daganat (primer tumor), illetve hogy a betegség felfedezésekor ezt a daganatot el lehetett-e műtétileg távolítani. Feltételezzük, hogy a különböző daganatos betegségekkel való küszködés valószínűleg egy daganat különféle helyen megjelenő áttéteit jelenti.

A kemoterápiás kezeléseknek lehetnek szövődményeik, bár ezekre általában az jellemző, hogy rövid ideig (napokig, ritkán hetekig) tartanak, a tartós, tehát évhosszan tartó szövődmények lényegesen ritkábbak. Inkább az fordul elő, hogy egy-egy kezelés nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ezért érzik úgy a betegek, hogy a kemoterápiától lettek még betegebbek. Ezt az érzést természetesen a gyengeség és a mellékhatások is kiválthatják, ám sajnos ezekben az esetekben inkább arról van szó, hogy a kemoterápia ellenére lettek még betegebbek, magyarul nem sikerült megfékezni a tumort.

Sorai alapján nem lehet megmondani, hogy az egyes kezelések „szövődményeként mindig újabb betegség” kialakulása valóban szövődmény, vagy esetleg egy újabb helyen megjelenő áttét okozta tünetcsoportról van-e szó. A 6 éves túlélés az áttétek ellenére, az alkalmazott kemoterápiák mellett azt sugallja, hogy édesanyja betegsége reagál(t) az aktív onkológiai kezelésekre, kemoterápiákra. Ugyanakkor a most leírt vesekárosító hatás és a májban megjelent áttétek azt jelzik, hogy ismét megy előre a korábban féken tartott, vagy legalábbis lelassított betegség.

Külön májáttétre adható kemoterápiás kezelés nincs. Az onkológiai ellátást az határozza meg, hogy mi az elsődleges daganat, tehát honnan terjedt a daganat a májra, illetve milyen onkológiai kezeléseket kapott korábban a beteg. Továbbá a máj és a vese állapota lehetővé teszi-e a kemoterápiás kezelést (hiszen a kemoterápiás készítmények, ahogyan a gyógyszerek többsége is, elsősorban a májon át, illetve a vizelettel választódnak ki).

Bizonyos esetekben, amennyiben a májáttétek száma és mérete nem túl nagy, van lehetőség a májáttétes gócokban lévő daganatsejtek célzott pusztítására is. Ennek egyik lehetséges módja a radiofrekvenciás abláció (RFA), amikor gyakorlott radiológus által alkalmazott radiofrekvenciás hullámokkal pusztítják a gócokban lévő sejteket.

A jelen helyzetben a kezelési lehetőségeket az édesanyja betegségét, a korábbi kezeléseket, a jelenlegi laborokat jól ismerő onkológusukkal beszélhetik meg elsősorban.

A betegek nagyon eltérően viszonyulnak lelkileg a betegséghez, ám emberileg nagyon is érhető, ha egy időről-időre kiújuló vagy terjedő betegség elleni küzdésben elfáradnak. Fontosak az emberi kapcsolatok, a család támogató ereje, egy olyan családtag, rokon vagy barát, akivel a tabutémákat is meg lehet őszintén beszélni. Ám leveléből azt sejtjük, hogy ezt a családi lelki és érzelmi támogatást Önök a legmesszebbmenőkig megadják Édesanyjának.

Kapcsolódó cikkek:
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Családban is lehet magányos a beteg
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Top