Újrakezdeni a hormonkezelést? (jelige: Zsuzsa)

4 és 1/2 éve volt a mellműtétem. 6 kemoterápiát és 36 sugarat kaptam, 2 évig Zoladex injekciót, amitől elmúlt a mensesem. Kérdésem a következő: már 4 éve nem menstruálok és most az Arimidex szedése mellett újból visszajött a menses. Az onkológus javasolja, hogy újból kezdjük el a hormonkezelést! Még csak 49 éves vagyok, III. fokozatú, 50 %-ban ösztrogénalapú volt a daganatom. Egyezzek-e bele az injekció adásába újból? Nem lenne talán jó egy ösztrogénszintet nézetni előtte? Tanácstalan vagyok!

Feltételezzük, hogy a vérzés hátterének tisztázására történt nőgyógyászati vizsgálat, és kizárták valamilyen más eredetű méhűri vérzés lehetőségét. Amennyiben rendszeres ciklusok jelentkeztek ismét, az klinikailag arra utal, hogy a szervezetében az ösztrogénszint megemelkedett.

A premenopauzás emlőrák kezelésében fontos szerepe van az ösztrogénszint leszorításának, amelyre többféle módszert alkalmaznak. Ezek egyike az Ön által említett injekció, ezért javasolja azt az onkológusa, hogy ismét indítsák el ezt a kezelést. Amennyiben kétségei vannak, egy másik onkológustól is kérhet úgynevezett „második véleményt”, aki valamennyi lelet alapos ismerete után tehet terápiás javaslatot.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top