Utókezelések: HER2 és alternatívái

Legutóbb „alto” jeligével írtam önöknek, és megfogadtam tanácsukat, megkérdeztem kezelőorvosomat arról, hogyan lehet egy szövettannak, azaz a HER2 vizsgálatnak két különböző eredménye? Emiatt – mivel két külsős eredményről van szó – a szövetdarabot saját (O.R.I.) intézetén belül is megvizsgáltatja.

Miután Milánó elutasított a kísérleti vizsgálattól és ha itt mégis pozitív lesz, önök szerint milyen utókezelésre számíthatok? Az eddigi terv: kemoterápia, 4 széria AC 3 hetente, majd Taxan monoterápia után sugár Herceptinnel egyidőben és ezután jött volna az Alto.

Másik kérdésem, ami ha negatív lelet jön vissza: elég lesz-e a tervezett 4 széria AC + sugárterápia a gyógyulásomhoz, ja és még lehet, hogy hormonkezelést (Zoladex depot injekció) is kapok.

Egyébként legelső szövettani eredményem a következő volt: ösztrogén receptor 10% poz., progeszteron:25% poz., HER2 30%-ban erős membranosus, p53 90% ki67 50% poz. pt1c, pn0, M0, gradeIII.

Végezetül a p53 mit takar, mert én laikusan ebből látom a legnagyobb %-ot és úgy értelmezném, hogy ezt kell kiirtani. Erre nincs célzott kezelés? Azt vettem észre, hogy ezt az értéket figyelembe sem veszik csak a hormont és a HER2-t. Már a második kemoterápián vagyok túl, elég vérszegény vagyok, a trombocitaszámom is magas (429) és a vasam is kevés, ez nem befolyásolja-e a kemoterápia hatékonyságát?

Azt, hogy a daganat szövettani HER2 jellemzőjének ellentmondása mellett orvosa milyen kezelést javasol, ezt vele kell megbeszélni, amennyiben az ismételt vizsgálat is megtörténik. Az emlőráknál a p53 és a ki67 prognosztikai jellemzőkre, vagyis például a daganat kiújulási hajlamára, áttétképzési hajlamára utalnak, s hozzásegítik a leleteket olvasó onkológusokat ahhoz, hogy megállapítsák a daganat prognosztikai jellemzőjét, vagyis azt, hogy a daganat kiújulási kockázata alacsony, közepes vagy magas, mert ez befolyásolja a műtét utáni (adjuváns) kezelést is. Ezekre a szövettani adatokra tehát nincs célzott kezelés, ezeket nem lehet „kiirtani”. Az alacsonyabb vas önmagában nem befolyásolja a kemoterápia hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Korai HER2 agresszív kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2: pozitív vagy negatív?
HER2 is meg nem is?
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top