Vakbél (coecum) rosszindulatú daganata, szövettan

Szövettan:
Makroszkópos leírás: I. vizsgálatra érkezett felvágatlanul a 20 cm-es vastagbél az ileum alsó, 10 cm-es szakaszával. Közvetlenül a Bauchin-billentyű alatt 3,5 cm átmérőjű daganatszövet figyelhető meg, melynek közepe besüppedt, széle felhányt, vastagsága néhol eléri a 10 mm-t. Egyebütt mind a vékony, mind a vastagbél nyálkahártyája a szokott redőzetet mutatja. Az appendix 8 cm-es. A tumor mögötti zsírszövetben 14 db babnyi és kisebb nyirokcsomót találtunk. I/a. 2 tumor, b. 2 appendix, c.14 nyirokcsomó. II. 6,5x4x0,7cm-es felvágott epehólyag, melynek nyálkahártyáját kissé meszes szövettörmelék fedi.

Mikroszkópos lelet:
I. A tumornak megfelelően olyan daganatszövet látható, ami felszínesen kifekélyesedett, és az állomány nagy részét nyák itatja át. Vannak területek, ahol csak ez a nyáktócsa van, amiben 1-1 daganatsejt csoport úszik. Másutt jól kivehető tumoros mirigyek alkotják az elváltozást jelentős polymorphiát és polychromasiát mutató tumorsejtek által. Az oszlások száma jelentősen felszaporodott. A daganat a bélfal valamennyi rétegét beszűri. A serosát eléri. Paratumoralisan mérsékelt kereksejtes beszűrődés övezi magát az elváltozást. A féregnyúlvány tumormentes. A zsírszövetben 14 nyirokcsomót találtunk, melyek közül 3-ban van daganatos áttétképződés, és itt is megfigyelhető a nyáktócsák jelenléte.

II. malignitás nincs.

Kérdéseim: Nekünk azt mondták, hogy nincs áttét, ez most mit jelent? Kell kemoterápia? Mennyi esély van a felgyógyulásra?

A szövettan a vastagbél kezdeti szakaszán (ahol a vékonybél ágazódik bele, szakszóval coecum) területén ír le rosszindulatú daganatot. A műtét során szokásosan eltávolították a környéki (szakszóval regionális) nyirokcsomókat is, a leírás szerint 14 nyirokcsomót találtak. Ezek közül 3-ban észleltek rosszindulatú daganat áttétet. Az, hogy Önöknek azt mondták, hogy nincs áttét, valószínűleg a távoli áttétekre (pl. tüdőáttét, májáttét stb.) vonatkozott, hogy ilyet nem mutattak a vizsgálatok.

Az, hogy a környéki nyirokcsomóban áttétet találtak, azt jelenti, hogy a műtét után kombinált (többféle gyógyszert tartalmazó) kemoterápiás (citosztatikus) kezelésre van szükség, amelynek átlagos időtartama fél év, s ezt általában 4-6 héttel a műtét után meg szokták kezdeni.

Az ilyen, adjuvánsnak is nevezett onkológiai kezelésnek az a célja, hogy a szervezetben esetleg még jelenlévő mikrometasztázisokat (kicsiny daganatsejtekből álló lerakódásokat) pusztítsa, s ezáltal csökkentse a daganat kiújulásának kockázatát, illetve ha mégis megjelennek, akkor késleltesse az áttétek megjelenését. A műtét és a műtét utáni megfelelő kezelés sok betegnek esélyt ad a gyógyulásra is, ez annak függvénye hogyan reagál a szervezet, s mennyiben sikerül megakadályozni a kiújulást, az áttétképződést.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
A férfiakat korábban veszélyezteti a vastagbélrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbéldaganat, CT kontroll
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top