Vakbéldaganat

Kérem Önöket, segítsenek eligazodni engem Édesanyám daganatát illetően. Leírom a szövettani eredményt és legyenek szívesek elmagyarázni, hogy az mit jelent. Gondolok itt a daganat rosszindulati fokára, amiről sajnos semmit nem tudok.

Mikroszkópos leírás: A 23 cm-es felszálló vastagbélből, a coecumból, a 13 cm-es terminalis ileumból és a 7 cm-es féregnyúlványból álló készítmény. A Bauchin billentyű fölött 1 cm-re a bélfalat 3-5×5 cm-es a széli részén sáncszerűen előemelkedő, a középrészen kifekélyesedő idegenszövet infiltrálja. Ez beterjed mogyorónyi nagyságban a bélkörüli zsírszövetbe is. A daganat területében a bélfal behúzódik. A bélkörüli zsírszövetben 9 db kölesnyi-borsnyi nyirokcsomót találtunk. Az egyik nyirokcsomó körülírt, a környezetbe vékony nyúlványokat bocsájtó idegenszövetnek imponál.

Mikroszkópos leírás: szövettanilag a daganat adenocarcinoma exulceratum coli ascendentis jellegzetes képét mutatja. Benne a közepesen differenciálatlan részletek dominálnak, de egy-egy parányi részletben vannak viszonylag jobban, illetve kevésbé differenciált gócok is. A változó magasságú, hengerded daganatsejtek egy vagy több magsoros, atypusos hámot alkotnak, melyben a sejtek a differenciáltságnak megfelelő mértékű anisocytosist és anisonucleosist mutatnak. A néhol necrosisokkal tarkított daganatban a mitosisok száma mérsékelt. A képet necrosisok tarkítják helyenként, a kis mennyiségű daganatstromában enyhe gócos mononuclearis sejtes beszűrődés jött létre.

A nyirokér invasiót is mutató daganat a bélfalon keresztül beterjed a bél körüli zsírszövetbe is. Utóbbiban 9 nyirokcsomó közül egyben jött létre daganatos áttét. Ez a nyirokcsomó tokját áttörte és a tumor szabadon infiltrál a zsírszövetben. A féregnyúlványban Appendicitis chronica figyelhető meg. A daganatot az épben távolították el. A készítményben a daganat stádiuma: pT3pN1.

Kérem szépen ezt fordítsák le nekem érthető nyelvre. Azt szeretném tudni ezek alapján a Grade besorolás mi lehet? Aggódok nagyon, mert az orvosok sem adnak érthető felvilágosítást.

Pontos grade besorolást a lelet nem tartalmaz, a szövegben a leírás alapján a daganat többsége közepesen differenciált daganat képét mutatja, ez Grade (gréd) 2 daganatnak felel meg. Ugyanakkor a lelet alapján vannak kicsiny részletekben jobban és kevésbé differenciált gócok is, ez utóbbi grade 3-ra utalhat, amikor a daganatos sejtek nagyon eltérnek a normális sejtektől.

A TNM beosztásról érdemes még beszélni, mert ez befolyásolja a beteg műtét utáni kezelését. A T (tumor, vagyis az elsődleges daganat) a daganat méretére utal, illetve arra, hogy milyen vastagon szűri be a bélfalat, ez a vastagbélrákoknál T 1-2-3 lehet; A T3-as daganat áttör a bélen és beterjed a bélkörnyéki zsírszövetekbe is, ezt a lelet is leírja. Az N a nyirokcsomó (latinul nodus, angolul node) rövidítése, amely N0, ha nincs áttétes nyirokcsomó, N1, ha 1-3 közötti úgynevezett környéki nyirokcsomóban igazolódott áttét, N2, ha 4 vagy annál több környéki (regionális) nyirokcsomóban látnak áttétet a szövettani értékelés során. Nx a jelölés, ha a környéki nyirokcsomók daganatos érintettsége nem értékelhető pontosan, pl. akkor, ha a szövettani feldolgozás során nem tudják megmondani, van-e áttétes nyirokcsomó (pl. túl kevés nyirokcsomót vizsgáltak ahhoz, hogy ki lehessen mondani, hogy N1 vagy N2-s folyamatról van-e szó).

Olyan vastagbélrák esetén, amely a környéki (vagyis a daganatos bélszakasz melletti) nyirokcsomókba áttétet ad, a műtét után adjuváns kezelésre van szükség, amelynek az a célja, hogy a szervezetben esetleg meglévő kicsiny áttéteket (úgynevezett mikrometasztázisokat) pusztítsa, így gátolja vagy késleltesse a daganat kiújulását. Ezt a kezelést általában 4-6 héttel a műtét után szokták megkezdeni, több hónappal a műtét után már nincs értelme ilyen kezelést indítani.

Az itt leírt esetben legtöbbször féléves kezelést javasolnak, amely 12 ciklus kemoterápiás kezelésből áll, amelyet kéthetente adnak, és egy-egy ciklus 2 napig tart: a gyógyszereket 48 órás folyamatos infúziós kezelés formájában juttatják be a beteg szervezetébe.

Kapcsolódó cikkek:
Vékonybélrák, a vékonybél daganatai
Vastagbélrák és végbélrák

Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbél, vakbél daganat
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top