Vakbélrák kezelése (jelige: Mire számíthatunk?)

Édesapámnak 2008.12.19-én volt műtétje vastagbéldaganat miatt. Leírnám a diagnózist, hogy pontosabban lehessen látni az eredményt:

Vakbél rosszindulatú daganata
Nyirokcsomó rosszindulatú daganata k.m.n.
Hypokalaemia
Aneamia daganatos betegségekben /C00-D48+/
Fehérvérsejt rendellenessége m.n.o
Psoriasis vulgaris, mérsékelt /Pasi-SCOR 3-10/
Adenocarcinoma k.m.n

A kemoterápiából a Folfox-4 protokoll szerint (01.fázis) kapja, amire nagyon jól reagál. Legalábbis látszólag: nincsenek mellékhatások, hízik, jó az étvágya, de sajnos az onkológus nem mond se jót, se rosszat, és így nem tudom mire számíthatunk. Az apukám 54-éves. Van esélye a gyógyulásra? Mire számíthatunk?

Szerveken egyenlőre áttét nincs, a kemómak a felén túl vagyunk, még pontosan 6 kezelés van hátra, utána jönnek a kötelező vizsgálatok. Szeretném ha pontosan leírná a lehetőségeinket.

A küldött diagnózisokban nincs távoli áttétre utaló kifejezés. Feltételezhető, hogy édesapjánál megtörtént az elsődleges bélrák eltávolítása, s mivel a környéki nyirokcsomókban áttéteket találtak, ilyenkor a szokásos eljárás oxaliplatint és folyamatos fluorouracilt tartalmazó (például FOLFOX) adjuváns kezelésben részesíteni a beteget a műtét után fél évig (általában 12 ciklus kezelést adnak). Ennek a kezelésnek az a célja, hogy pusztítsa a szervezetben esetleg meglévő, elkóborolt ráksejteket (mikrometasztázisokat), ezzel gátolja vagy elodázza a daganat kiújulását és a későbbi áttétképződést.

A statisztikai adatok szerint ezzel a kezeléssel sokkal több beteg éri meg az 5 évet, illetve gyógyul meg, mintha ezt a kezelést nem alkalmaznák, ezért is támogatja a társadalombiztosítást ezt az egyébként költséges kemoterápiás kombinációt. Amennyiben nincs távoli áttét, ahogyan ez a diagnózisokból látszik, illetve Ön is írja a levelében, édesapjának van esélye a gyógyulásra. Az adjuváns kemoterápia befejezése után rendszeres kontrollvizsgálatokra szokták visszahívni a beteget, amelynek az a célja, hogy amennyiben mégis jelentkezne daganatra utaló jel a szervezetben, annak ellátását is időben el lehessen kezdeni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vakbél rosszindulatú daganata
Vastagbélrák áttétekkel a májban, nyirokcsomóban
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top