Váladékos daganat (jelige: Chondrosarcoma)

Szeretném megtudni, hogy a párom most milyen stádiumban járhat, ha az alábbi tünetek jelentkeznek nála (Mesenchymalis Chondrosarcoma):

A daganat túlnőtte a comját, nyitott sebet hozott létre, váladékozik és vérzik, folyamatos kötözésre szorul. Mankóval jár, de még jár. Morfiumos tapasza van, de olyan közepes erősségű (nem mindig használ), folyamatosan 40 fok közeli láza van, műteni nem lehet, a láz miatt pedig nem kap kemoterápiát. Az étvágya sem tökéletes, de azért még eszik.

Mire számíthatunk a továbbiakban? Hogyan történhetne vele valami csoda? (Az orvosok már lemondtak róla!) Várható valamilyen javulás?

A párját kezelő orvos Ön szerint már lemondott a betegről, feltételezzük, ez azt jelenti, hogy jelen állapotban nem vár eredményt a kemoterápiás kezeléstől. Amennyiben a fájdalomcsillapító tapasz mellett a betegnek fájdalma van, azt akár a háziorvossal konzultálva folyamatosan, a beteg fájdalmaihoz igazodva akár 1-2-3 naponta is emelni lehet. Az úgynevezett áttörő fájdalmakra gyorsan felszívódó hatású, középerős vagy erős  fájdalomcsillapítókat lehet adni tablettában vagy injekcióban.

Azt látatlanban nem lehet megállapítani, hogy mi áll a láz hátterében. Ezt okozhatja valamilyen nyílt sebbel kapcsolatos felfertőződés, de lehet szó tumoros lázról is – mindkét esetben csillapítani érdemes, mert az ismétlődő magas lázak is gyengítik a beteget. Amennyiben nem fertőzéses eredet áll a háttérben, akkor az onkológusok bizonyos nem-szteroid gyulladásgátlókat szoktak adni, amelyeknek a lázcsillapításon túl fájdalomcsillapító hatásuk is van.

Amennyiben a kezelőorvosok úgy látják, hogy további aktív daganatgátló kezelésre nincs lehetőség, akkor is fontos a beteg tüneteinek csillapítása, az úgynevezett palliatív ellátás (tüneti terápia), amely elviselhetőbbé teszi a beteg állapotát előrehaladott daganatos betegsége mellett is. A tüneti ellátás biztosításában, megszervezésében, a tünetek orvosok felé kommunikálásában fontos szerepe lehet a családnak is. Ugyanakkor a családtagok odafordulása, figyelme is jelentősen enyhítheti a beteg tüneteit, és a betegségével, a kilátásokkal kapcsolatos szorongását.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes leírás a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sarcoma a combban
Tüdőrákos beteg fájdalmai
Csontáttét fájdalmai
Fájdalomcsillapítás és morfium

Top