Vastagbél daganat IIA stádium

Édesapámat 3 hete műtötték meg. A szövettani diagnózis a következő:
Adenocarcioma exulceratum invasivum intestini crassi Dukes: C1
T3N0MX G2. stádium: IIA

A flexura hepatica régiójában kialakult, közepes fokban differenciálódott adenocarcioma nagy területeken necroticus, felszíne kifekélyesedett. A tumor környéki zsírszövetben több gócban bőséges neostromával körülvett szigetekben a primer vastagbél rák metastasiait leltük.

Kérem legyen szíves számunkra is érthető módon leírni a lelet tartalmát. Kemoterápiás kezelésre kell járnia.

A flexura hepatica területén lévő daganat a fordított U alakú vastagbélnek abban a hajlatában alakul ki, amely a máj alatt, vagyis a testfél jobb oldalán van (a flexura a hajlat, a hepar a máj neve latinul).

A G2 a grade (grádus, fokozat) kifejezés rövidítése, amely a daganat szövettani rosszindulatúságának fokára utal. A vastagbélráknál lehet G1, G2, G3, vagyis a G2 közepesen rosszindulatú daganatra utal.

Ebben a szövettani leletben az adenocarcinoma a kiindulásra utalva azt jelenti, hogy mirigyrák. Az exulceratum arra utal, hogy kifekélyesedett a daganat, az invazív rák képes terjedni a környezetére. Az „intestini crassi” a vastagbél latin nevének birtokos formája.

A Dukes C1 egy stádiumbeosztásra utal. A TNM beosztást fontos érteni és értelmezni. Ebben a beosztási rendszerben a T=tumor (daganat), az N=nyirokcsomó (angolul node) és az M=metastasis, vagyis ez utal a távoli áttétekre.

Itt egy patológus (szövettani vizsgálatokkal foglakozó) szakorvos állította fel a stádiumbeosztás, és nem klinikus. Ennek azért van jelentősége, mert a patológus a számára megküldött szöveteket vizsgálja, s általában nem ismeri, hogy vannak-e a szervezetben távoli áttétek, azokhoz ugyanis a képalkotó vizsgálatok eredményeit kellene tudni. Az „M” mellé M0-t (ha nincs) vagy M1-t (ha van) kellene írnia. Ezért ír Mx-et, ezzel arra utalva, hogy számára ismeretlen a távoli áttétek jelenléte, ill. hiánya, mert erről a szövettani lelet alapján nem tud nyilatkozni.

A T vastagbélráknál T1 T2 T3 T4 lehet a beosztás. A T3 azt jelenti, hogy a daganat a bélfal összes rétegét beszűri, ráterjedhet a bélfal melletti területekre is. Az N0 stádium azt jelenti, hogy a környéki nyirokcsomókban nem mutattak ki áttétet (az Ön által beküldött leletből nem derül ki, hogy hány nyirokcsomót vizsgáltak a szövettani feldolgozás során, az N0 stádiumot nem lehet egy-két nyirokcsomó negativitása alapján kimondani).

Az Ön édesapja esetében az, hogy a bélfalat kívülről borító zsírszövetben kicsiny daganatos áttétes gócokat láttak, indokolttá teszi a műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelést, amely során általában kevesebb fajta gyógyszert adnak, mintha a nyirokcsomókban is áttét lenne. Mivel leveléből nem derül ki, hogy van-e távoli áttét, s az is lehet, hogy a műtét előtt, vagy most, a tervezett kezelés megkezdésekor történnek meg azok a képalkotó (röntgen, CT) vizsgálatok, amelyekkel a pontos stádiumot rögzíteni lehet, levele alapján nem lehet megmondani, hogy édesapjánál műtét utáni adjuváns kezelésről van-e szó vagy áttétes betegség miatti palliatív kezelésről, de ezt a kezelőorvossal a kemoterápia megkezdése előtt pontosítani tudják.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top