Vastagbél daganat májáttét

Édesapámnak, aki 61 éves, 2012. 02. lelete:

Adenocarcinoma cylindrocellulare dediferenciatum partim exophyticum partim invasivum valde necroticum primarium intestini crassi. A tumor a bélfal összes rétegét infiltrálta, a subserosus zsírszövetbe is kilépett. A visceralis peritoneumon túl nem terjedt, a szabad hasűri felszínen nem jelenik meg. A regionális zsírszövetben 2 db nyirokcsomót vizsgáltunk, ezek közül az egyik állományában a vastagbélrák metastasia látható. Máj jelzéssel a mesenterica inferior lekötés mellett-felett 2 nyirokcsomót vizsgáltunk, mindkettő állományában a vastagbélrák metastasisa észlelhető. N: 3/4. A resectios síkok tumormentesek. Stádium: pT3N1MX G3, Dukes: C2 , std: IIIB

Egyébként a CT-n már műtét előtt túl voltunk, ami igazolta a vastagbéldaganatot, illetve a máj mindkét lebenyében elszórtan több áttétet. Kemoterápia elkezdődött 2012. 05 hónapban Avastin-Folfiri protokoll szerint

Közben volt CT:
2012. 03. CT: a máj VI. segmentumábean egy 30 mm nagyságú hypodens képlet detectálható, ezen kívül a máj állományában elszórtan több 4-15 mm nagyságú hypodens képlet is megfigyelhető. Vélemény: met. hep.

2012. 04.: a máj norm. nagyobb jobb lebenyében I-VIII. segmentumok határán 47-48 mm hullámos kontúrú széli halmozást mutató terime látható, ill. mindkét lebenyben elszórtan számos 5-15 mm hasonló góc van. A májkapu szabad, a lép normális nagyságú epeholyag eltérés nélküla wireung nem dilatált mindkét vese norm. nagyságú, a vesemedencék szab., az uterek tágabbak, a sigmán kifejezett diverticulosis látszik, a symphysis szintjében a subcutan zsírszövetben egy 4-szer 1,5 cm, részben folyadékos képlet van. Vélemény: met. hep multiplex, mellkas CT met nem igazolható.

2012. 07.: a hepar kissé nagyobb, jobb lebenyében 28 mm legnagyobb átmérőjű és mindkét lebenyében több apró hipodens góc detectalható. Norm. tág epeutak, a cholecystában egyértelmű kő nem különíthető el, a fal nem vaskosabb, a lép a mellékvesék, a vesék számottevő kóros eltérés nélkül. A nagyerek környezetében megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető, a bifurcatio magasságában kisebb retroperitonealis nyirokcsomó valószínű, a hasi aorta kissé egyenletlen tágasságú, a bifurcatio fölött a lumen tágassabb. A hólyag ép kontúrú a prostata kissé nagyobb.
Spondylosis.

Mellkas CT: a tüdőkben metre gyanús nincs, a mediastium képletei között néhány apró, 12 mm nyirokcsomó észlelhető

2012. 10.: a máj normális nagyságú, az ismert met.-ek regressiot mutatnak, a jobb lebenyben az ismert met. jelenleg 20 mm, az apró metek részben eltűntek, részben tovább kisebbedtek, a cholecysta folyékony epét tartalmaz, kőmentes, az epeutak nem tágabbak, a pancreas és a lép szabályos megjelenésű, a vesékben pangás, kő, szerkezeti eltérés nem látható, szabályos mellékvesék. Az aorta bifurcatio alatt a korábbi nyirokcsomó változatlan megjelenésű. Mellkas CT: met nem igazolható.

2012. 12.: a hepar nem nagyobb, a II. segmentumban egy kb. 8 mm, valamennyi fázisában egyenletes hypodens góc látható, a VI. segmentumban kb. 2 cm nativan hypodens, a környező parenchymánál kevésbé halmozó képlet látható. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak, az epehólyag eltérés nélkül. a májkapu szabad. A lép norm. nagyságú, szerkezete homogén, kontúrja ép. A pancreas szerkezete szabályos, határai élesek megtartottak, a Wirsung nem dilatált. A mellékvesék régiója szabad. Mindkét vese normális nagyságú és helyzetű, a parenchyma vastagsága szerkezete megtartott. A vesemedencék kehelyvégek szabályosak. Az uterek nem tágabbak, a hólyag telt, ép kontúrú, norm. falvastagságú. A hasi nagyerek lefutása szabályos, környezetükben kóros szerkezetű megnagyobbodott lgl. nem ábrázolódik. A rectum sigma határon műtét utáni állapot, recidiva nem mutatható ki. Az ábrázolt csontokban metre utaló suspect elváltozás nem ábrázolódik. Vélemény: a máj VI. seg. leírt elváltozás metre suspect.
Cysta hepatis II. seg., recidiva nem mutatható ki, mellkas CT: met pulmo nem mutatható ki.

Hát ez egy kicsit hosszúra sikeredett. Lényegében 13 kemón vagyunk túl. Az lenne a kérdésem, hogy a CT eredményeket összevetve a változás jónak látszik és mondják is, de márciusban nagyon elkeserítettek minket, azt hittem már nem is éri meg édesapám a karácsonyt. Egyébként jól van, az utolsó CT-t még orvos nem látta, jövő héten megy újra kemóra. Milyenek látja az utolsó CT-t az előzőkhöz? Meg igazából nem értem a VI. seg az a régi nagy vagy új áttét és a II seg cysta hepatis mi is lenne?

Várható még javulás? Az orvosok esetleges májműtétet is felvetnek. Lehetséges? Lehet végleges gyógyulás vagy csak hirtelen javulás a kemótól? Meddig tartható ilyen jó szinten? Édesapám igazából abba szeretné hagyni a kemót. Ne tegye?

Édesapjánál a kemoterápiás kezelés eredményeként az elvégzett kontroll CT vizsgálatok folyamatos és jelentős javulást mutattak a májáttétek állapotában (számában, méretében). Bár a decemberi lelet nem hivatkozik arra, hogy az ekkor elvégzett vizsgálatot összehasonlították volna az előző CT vizsgálatok képanyagával, így nehezen mondható meg, hogy a leírt 8 mm-es góc az a régebbi áttét-e vagy valamely már, korábban leírt másik áttét „maradéka”.
Tekintettel arra, hogy a kezelés megkezdésekor mindkét lebenyben számos áttétet leírtak, kicsi a valószínűsége, hogy májműtétet javasolnak az onkológusok. A májáttét(ek) műtétjének akkor van létjogosultsága, ha azzal a máj daganatmentesre operálható, ám számos, szétszóródott daganatgóc esetén ez nem oldható meg. Sajnos a jelenlegi állapot nem végleges gyógyulás, hanem a kemoterápia egyelőre visszaszorította a betegséget.
Nem elképzelhetetlen, hogy szóba jöhet egy esetleges terápiás (kezelési) szünet (szoros CT kontrollok mellett), de előbb vagy utóbb a kemoterápia folytatása lesz indokolt, hiszen ezektől a szerektől várható elsősorban, hogy gátolva-lassítva a ráksejtek osztódását, csökkenti a daganatos gócok méretét, illetve lassítja növekedésüket, késlelteti a más szervekbe történő áttétképződést, s az állapot rosszabbodását, ezzel növeli az életkilátásokat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák máj áttétekkel
Vastagbélrák máj áttétekkel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban

Top