Vastagbél daganat, végleges sztóma? (jelige: niki)

1,5 hónapja édesapám kórházba került, mert széklet volt a vizeletében. Kiderült a kórházban, hogy kilyukadt a húgyhólyag és a vastagbél is. Előtte voltak vizsgálatai, vastagbél tükrözés, CT. Egyik sem mutatta ki, hogy esetleg daganata lenne. A CT is csak annyit mutatott, hogy valami gyulladásos sipoly van a vastagbelén, állítólag ez ölelte körül a tumort. 2 éve polipja volt a vastagbelén, azt eltávolították lézerrel még akkor. A sebész a műtét után mondta, hogy elküldte a kivett részt szövettanra. A vastagbél ki lett vezetve.

Most a szövettan eredménye a következő: neoplazma malignum, coli sigmo, idei PT4, G3, NO. Legyen szíves értelmezni ezt a leletet nekem és hogy milyen kilátásai vannak a jövőre nézve? Kell-e kemoterápia vagy sugárkezelés? Várható-e áttét? A sztómát ilyen esetben már nem is fogják visszavezetni? És hogy lehet, hogy egyik vizsgálaton sem mutatták ki a daganatot? Ezt egyszerűen nem értem. Az utóbbi fél évben kétszer is volt vastagbéltükrözésen.

A szövettani leletben a neoplazma malignum rosszindulatú daganatot jelent, amely a szigmabélen (colon sigmoideum) alakult ki („S” alakú vastagbél terület). A pT4 a daganat (tumor) méretére utal. Ez nagy, a környezetével összekapaszkodó daganatot jelent. Az N0-nál valószínűsítjük, hogy az a nyirokcsomókra vonatkozó szám (pN0), amelynek értékelésekor fontos azt is ismerni, hogy hány nyirokcsomót távolítottak el. A G3 (grade, grádus) a daganat szövettani rosszindulatúságára utal, amelyet általában 1-2-3-as skálán értékelnek, s a magasabb szám jelzi a rosszindulatúbb daganatot.

Tudni kellene, hogy a műtét során daganat elvátolítás történt-e, vagy csak szövettani mintavétel történt, s ezt a kivett részt küldték el szövettanra. A most elvégzett műtét ismerete kellene annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy van-e esély valamikor a sztómát visszahelyezni. Bizonyos esetekben a sztóma kialakítására tehermentesítés érdekében kerül sor, bizonyos esetekben azért, hogy – mivel a daganatot műtétileg nem lehet eltávolítani – biztosítani lehessen a széklet távozását.

Rosszindulatú daganat esetén midig fennáll a kockázata annak, hogy áttét alakul ki, ezért végeztetnek az onkológusok a kezelések mellett is kontroll képalkotó vizsgálatokat (mellkas röntgent vagy CT-t, hasi ultrahangot vagy CT-t stb.).

A CT nem lát belülre a bélbe, és a bélfal körüli daganatos beszűrtséget is általában csak akkor észleli, ha az már kifejezett. Azt, hogy a daganat miért nem látszott az elmúlt fél évben kétszer is végzett béltükrözésen, nem tudjuk megmondani.

Azt, hogy jelenleg milyen típusú kezelésre van szüksége az édesapjának, meghatározza az is, hogy sikerült-e eltávolítani a daganatot, illetve hogy találnak-e távoli áttétre utaló eltérést a további vizsgálatok során.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top