Vastagbél rosszindulatú daganata: láz, fájdalmak

Apósomnál tavaly májusban vastagbéldaganatot állapítottak meg. Megoperálták, kivezették a vastagbelet, műtét után azt mondta a sebész orvos, hogy annyira mélyen van a kismedencében, hogy nem tudták a daganatot eltávolítani és még azt is mondta, hogy behálózta a vesét. Gondolom ezen az értendő, hogy áttét van a vesére. Onkológushoz küldték, aki annyit mondott, hogy csak gyógyszeres kezelést adhat. Tegafur-Uracilt és Kálcium-Folinátot szed azóta is.

A műtét helye azóta sem gyógyult be, gennyedzik és vérzik, nem tudjuk, hogy a belső varrat miatt-e vagy egyéb miatt. A végbél időközönkét hol jobban, hol kevésbé vérzik még most is. Az utóbbi időben fájlalja a heréit is, néha belázasodik.

Az onkológus nem nagyon nyilatkozik a havi kontroll alkalmával, nem tudunk szinte semmit, hogy ez most már milyen stádium és a bent lévő daganat miatt van-e a lázasodás és a herefájdalom. Tavaly május óta így van, mennyi idő lehet a túlélés időszaka, mit jelent, hogy már csak gyógyszeres kezelést kap, mitől függ, hogy még meddig bírja, mennyire rosszabbodhat még az állapota?

Levele alapján egy műtétileg el nem távolítható végbélrákról van szó, amely úgy összekapaszkodott a környezetével, hogy nem lehetett sebészileg kimetszeni. Az, hogy behálózza a vesét, jelenthet áttétet is, de jelentheti esetleg azt is, hogy a hashártyán terjedő daganat kívülről ráterjed a vesére, összekapaszkodik vele. A képalkotó vizsgálatok (CT, MR) adhatnak bővebb felvilágosítás arról, hogy a vesében áttét van-e (ami ritka áttétképzési hely egyébként vastagbéldaganatok és végbélrákok esetén).

A kilátásokról a kezelőorvostól kaphat felvilágosítást a beteg, illetve a beteg által arra feljogosított hozzátartozó. Amennyiben nem általánosságban tesznek fel kérdéseket, hanem például a kezelőorvos szerint várható túlélési időre konkrétan rákérdeznek, valószínűleg kaphatnak általánosságok helyett konkrétabb választ is. Ugyanakkor mindig tudni kell, hogy egy betegség pontos lefolyását és túlélési idejét nem lehet teljes biztonsággal megjósolni, jelentősek az egyéni eltérések, valamint az is különbözik, hogy az egyes daganatok hogyan reagálnak az alkalmazott kezelésre.

Leveléből nem derül ki, hogy a vérző végbéltumor miatt történt-e sugárkezelés. Vastagbél és végbálrákok áttétes formáiban leggyakrabban infúzióban bevihető citosztatikus gyógyszereket alkalmaznak. Azt, hogy hozzátartozója jelenleg miért a levelében leírt kezelést kapja, szintén a kezelőorvos tudja megmondani.

Mindig törekedni kell a legteljesebb fájdalomcsillapításra, ez az orvosoknak is alapvető kötelességük. A megfelelő tüneti terápia és dózis beállításához elengedhetetlen a pontos kommunikáció, hogy a beteg ne tűrje feleslegesen a fájdalmat, hanem pontosan számoljon be arról. Ez alapján lehet dönteni arról, hogy másik fájdalomcsillapító módszert/gyógyszert alkalmaznak-e, illetve növelik-e a dózist.

Amennyiben a kezelőorvossal folytatott részletesebb megbeszélés ellenére is úgy érzik, hogy még mindig nem érthető az Önök számára a terápiaválasztás, illetve más kezelési lehetőségekről akarnak tájékozódni, egy másik onkológiai osztályon kérhetnek esetleg úgynevezett másodvéleményt a lehetséges kezeléseket illetően. Ehhez szükség van az eddigi leletekre, pontos kórelőzményre, legfrissebb vizsgálati értékekre.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top