Vastagbélbe terjedt petefészekrák műtéte

Olvastam az oldalukon, hogy a petefészekráknál mindenképpen kell az operáció/műtét. Édesanyámnak van petefészekrákja, ami kicsit átment a vastagbélbe is. Volt 4 kemoterápián, de nem használt semmit. Operáció kellene, de ezt az orvosa nem vállalja, mert a daganatok, még a negyedik kemoterápia után sem csökkentek. Semmilyen megoldást nem mondott. Kérem szépen, ha tudják, mondják meg, hogy ilyenkor mi a teendő?

Általánosságban a daganatos betegségeknél, így a petefészekráknál is valóban az a legjobb megoldás, ha műtétileg el lehet távolítani a daganatot. Sajnos azonban az esetek egy részében (az arány függ a betegség típusától is) erre nincs lehetőség. Ennek oka bizonyos esetekben a tumor környezetére való ráterjedése, más esetekben a távoli áttétek megjelenése.

Az előző szituációban a tumor más szervekkel való összekapaszkodása miatt technikailag nem kivitelezhető a műtét. Az utóbbi esetben pedig az áttétek jelenléte miatt hiába távolítanák el a legtöbb rosszindulatú betegségél az elsődleges daganatot, ettől még a környezetben a daganatos sejtek, vagy a távoli áttétek ugyanúgy ott vannak, és így a betegnél nem lehet elérni a műtéttel azt, hogy esélye legyen a teljes meggyógyulásra, vagy a betegség lefolyásának operáció általi kedvező irányba történő befolyásolására.

Édesanyjánál is valószínűleg ez a helyzet, hogy a műtéttől nem várható jelentős eredmény. További daganatellenes kezelés (pl. kemoterápia) segíthet lassítani a betegség lefolyását, a tumor növekedését, gátolni az áttétek képződését.

Érdemes lenne részletesebb megbeszélésre lehetőséget kérni a kezelőorvosuktól, hogy jobban átláthatóbbá váljon az Önök számára, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg. Amennyiben ez nem sikerül, az összes lelettel, részletes szövettannal, képalkotó vizsgálatok eredményeivel kérhetnek esetlegesen másodvéleményt egy másik onkológiai centrumban, ahol foglalkoznak petefészekrákos betegek kezelésével.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Legsúlyosabb járványnak az elhízást tartják
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:s
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top