Vastagbéldaganat áttétekkel

78 éves Édesanyámat bélelzáródás gyanújával utalta be a napokban a körzeti orvosa a békéscsabai kórházba. Én még aznap bevittem a sürgősségi osztályra, ahol a kivizsgálások után beigazolódott a gyanú, és még azon az éjjelen meg is műtötték.

A sebész főorvos a műtét után közölte, hogy az elzáródást sajnos egy előrehaladott vastagbéldaganat okozta. Elmondta azt is, hogy a primér daganatot nem távolították el, csak egy úgynevezett elkerülő beavatkozást végeztek el a későbbi szabad béláramlás elősegítéséhez. Felvilágosított arról is, hogy a daganat rosszindulatú, és több helyen, például a hashártyán is találhatók már áttétek. A szövettani vizsgálat eredménye még nem ismert.

Szeretném tudni, hogy a felsorolt tények ellenére van-e esély a további kezelésekre, a folyamat műtéti vagy egyéb beavatkozásokkal történő lassítására? Gondolok itt érképződést gátló szerek használatára vagy chemoterápiára (5-FU) vagy bármilyen más alternatív gyógykezelési lehetőségre. És persze a legfontosabb kérdés, bár tudom, hogy ehhez a konkrét esetet behatóan kellene ismerniük: milyenek az Édesanyám túlélési esélyei általánosságban véve?

A daganatot műtétileg nem lehetett eltávolítani, illetve az elsődleges daganat eltávolításával sem lehetett volna az édesanyját „daganatmentessé operálni”, hiszen a hashártyán is rosszindulatú daganatáttéteket láttak a műtét során. A további vizsgálatok esetleg arra is fényt deríthetnek, hogy más szervben van-e áttét (pl. májban, tüdőben).

Az, hogy édesanyjánál az onkológusok javasolnak-e daganatellenes kezelést, attól is függ, hogy milyen az édesanyja általános állapota. Az alkalmazható gyógyszerek fajtája, hatóanyaga függ attól is, nincs-e olyan kísérőbetegsége, amely miatt valamelyik gyógyszer alkalmazása idős hozzátartozójánál nagyobb kockázatot jelentene, mint a kezeléstől várható eredmény.

Azt valóban nem tudjuk megjósolni, hogy a ebben hashártya áttéteket adó betegségben milyen hosszú az édesanyja várható túlélési ideje. Ez nagyban függ attól is, hogy más szervekben találnak-e áttétet, függ attól is, hogy édesanyja kezelhető-e daganatgátló (pl. citosztatikus) szerekkel. Bármennyire is feszültséggel teli a várakozás időszaka, ezekre a kérdésekre csak a további vizsgálati eredmények után lehet válaszolni. Amennyiben ezek ismeretében úgy ítélik meg, hogy az aktív onkológiai kezelésektől már nem várható annyi hozadék mint amennyi kockázattal járnak, s amekkora megterhelést jelentenek a szervezet számára, a tüneti kezelések megtervezése lesz a legfontosabb feladat.

Amennyiben alternatív módszereken onkológián kívüli módszereket ért, azokról nem tudunk felvilágosítást adni. Nem ismert egyetlen olyan kereskedelmi forgalomban árult, ám gyógyszerként nem törzskönyvezett készítmény sem, amelyről tudományos klinikai kutatások révén bizonyították volna, hogy áttétes vastagbélrákban érdemben kedvező irányban képes befolyásolni a tumor(ok) viselkedését.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák több áttéttel
Vastagbélrák kezelése
Vakbél rosszindulatú daganata
Vastagbélrák áttétekkel a májban, nyirokcsomóban
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top