Vastagbéldaganat CT kontroll (jelige: Bizakodó)

Vastagbél-daganat műtét, kemo kezelés utáni CT kontroll lelet: mindkét oldali mellékvese kifejezetten nagyobb lett, a medialis és lateralis szár jelentős mértékben vaskosabb és inhomogénen halmoz. Emellett a retroperitoneumban a mellékvesék szintjében és a veseerek mentén, valamint az aorta és vena cava inferior lefutásának megfelelően számos, kórosan nagyobb, kb. 15-20 mm, helyenként conglomeratum-szerűen összekapaszkodó nyirokcsomók látszanak.

A coecum területében postoperatív status látszik, a műtéti területben a fémvarrat mellett localisan fali megvastagodás nincs, de a környezetben kötegszerű hegesedés látszik, a behatolásnak megfelelően a colon a hasfalhoz kitapadt. A kitapadásnál egy kb. 23×14 mm-s széli részén halmozó terime is megjelent az izomzattal összefüggésben. Ebben a magasságban is az iliacalis erek mellett bal oldalon kisebb, jobb oldalon nagyobb kb. 20-25 mm nagyságú is elérő helyenként necroticus szerkezetű nyirokcsomók látszanak.

Lehetséges további kemo kezelés, esetleg újabb műtét? Deréktáji fájdalom és igen magas (60) vérsüllyedés van. Szeretnék meggyógyulni! Köszönöm, ha mielőbb válaszol, nehéz egyedül megküzdenem ezzel a betegséggel. (54 éves nő)

Az önmagában álló lelet alapján nem lehet megmondani, hogy a betegség a kemoterápia hatására javult, vagy a kemoterápia ellenére rosszabbodott, mert ezt önmagában ez a lelet, a korábbi leletekhez való hasonlítás nélkül nem mondja meg. A hasban leírt kóros 15-20 mm-es nyirokcsomók nagy valószínűséggel daganatos nyirokcsomók, s a hasban lentebb is daganatos, részben elhalt (nekrotikus), 20-25 mm-es nyirokcsomók kerültek leírásra. A korábbi bélműtét behatolásának helyén valószínűleg helyileg jelent meg daganatos góc az izomban.

Műtét ebben az állapotban nem jön sajnos szóba, hiszen a hasban több helyen elhelyezkedő daganatot műtétileg nem lehetne eltávolítani. Az, hogy az eddig alkalmazott kemoterápiát kell-e folytatni, esetleg újabb kezelésre váltani (ha van erre lehetőség), nagy mértékben függ az eddig alkalmazott gyógyszerektől (kemoterápiás kombinációktól), illetve a daganat szövettani jellemzőitől. A kezelés lehetőségét az Ön betegségének menetét ismerő orvosával, onkológusával kellene megbeszélnie.

Egy daganatos betegséggel még érzelmileg-lelkileg támogató háttérrel is, egyedül pedig még nehezebb küzdeni, ezért amennyiben lakhelyén, vagy az Önt kezelő onkológiai központban erre lehetőség van, jó lenne találni valamilyen betegcsoportot, sorstársközösséget, ahol szintén daganatos betegek vannak, s segíthetik egymást a betegséggel való küzdelem mindennapjaiban. A legtöbb onkológiai centrumban ma már dolgozik pszichológus is, tőle is kérhet segítséget ebben a küzdelemben. A sorstársközösségekről főoldalunkon elérhető térképes adatbázisunkból is tájékozódhat, a kifejezetten vastagbélrákos betegeket összefogó Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastagbélrákos és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért civil szervezet a www.meggyogyulhatsz.hu címen érhető el, ott több telefonszámot is közölnek. További praktikus információk és betegek korábbi kérdései pedig az alább összegyűjtött linkeken találhatók.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top