Vastagbéldaganat és gyulladás is?

Édesanyám erős hasi görcsökkel, a széklet megváltozásával (székrekedés-hasmenés felváltva) ment háziorvosához. Második vérvétel után azonnal továbbküldte az orvosa, mert a fehérvérsejtszáma magas volt, erős gyulladásra gyanakodtak. Ott kivizsgálták: egyrészt epeköveket találtak (erről tudott, már évek óta halogatja a műtétet), másrészt a vastagbél 10 cm-en át tartó megvastagodását mutatta ki az ultrahang.

Vastagbéltükrözésre hívták be. Csak egy részig tudták a kérdéses részt tükrözni, mert nagyon szűk tovább a járat és a tükör nem haladt át. Itt súlyos diverticulitisnek diagnosztizálták, vettek 3 szövetmintát. Erre a leletre még rá volt írva, hogy rostmentes diétát tartson, szedjen Kliont és gyulladáscsökkentőt. Itt még javasolták, hogy ha már úgysem evett 2 napja, másnap csináljanak egy vastagbél röntgent is. A másnapi röntgennél a kontrasztanyag a szűkületen nem tudott áthatolni, de ahol át tudott, ott tumornak minősítették.

Ezután onkológushoz került, aki továbbküldte vizsgálatokra. Hasi UH-ra, tüdőröntgenre, teljes „rákosoknak” való vérvételre (elnézést, nem tudom a nevét). Ezek az eredmények teljesen jók lettek, a hasi UH-n is csak a vastagbél egy daganata látszik.

Ma érkezett meg a tükrözés szövettana, amely annyit ír: vastagbélgyulladás.

Jövő héten van előjegyezve vastagbéldaganat-eltávolító műtétre. Most akkor mi lehet? Daganat is és gyulladás is? Lehet, hogy csak a gyulladásból vették a szövetmintát? Kimutatta volna ez is, ha rosszindulatú? A műtét után milyen esélyei vannak? Jelent kockázatot a műtétnél, hogy gyulladásban is van a vastagbél?

Kérem nagyon fontos, hogy minél hamarabb válaszoljon – én is csak idegelem magam félidős terhesen, anyukám erősen fogy és el van keseredve. Egyébként a családban mindenki valamilyen rákban halt meg, érthető a félelem.

Elképzelhető, hogy a vastagbéltükrözés során, mivel nem tudtak eljutni a szűkületig, olyan területből tudtak csak mintát venni, ahol a daganat nem mutatható ki. Ilyenkor ismételt tükrözés mellett is dönthetnek az orvosok, hiszen a tünetek és az eddigi vizsgálatok alapján megalapozottan áll fenn annak gyanúja, hogy béldaganat okozza a székelési szokások megváltozását, a testsúlycsökkenést.

A fehérvérsejtszám emelkedése ugyan gyulladásokban jellemző, de magasabb fehérvérsejtszám kialakulhat daganatos betegségben is. Tekintettel arra, hogy édesanyjánál jelentős szűkületet okozó elváltozás áll fenn, dönthetnek úgy az orvosok, hogy megpróbálják a szűkületet műtétileg megoldani, s az ekkor vett nagyobb anyagdarab szövettani vizsgálata alátámaszthatja vagy kizárhatja a daganatos betegség fennállását.

Feltételezzük, hogy a tükrözés során vett szövettani vizsgálat eredményét a kivizsgálást összefogó kezelőorvostól kapták, s vele lehetett beszélni, vagy a tervezett műtét előtt lehet még beszélni arról, hogy a nem daganatos szövettan mellett milyen műtéti beavatkozást terveznek.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aranyér vagy vastagbélrák?
Véres széklet: vastagbélrák, béltükrözés?
Visszatérő véres széklet
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top