Vastagbéldaganat, májáttét (jelige: Xeloda)

Mi az a Xeloda monotherápiás kezelés? A tatámat műtötték vastagbél daganattal, ami nem volt rosszindulatú, de a máján is találtak daganatokat, ami viszont rosszindulatú. És ezt a gyógyszert kapta. A kérdés, hogy mit jelent ez a kezelés és hogy pontosan a májára kapja vagy utókezelés a vastagbél műtéte után?

Valamint van még valami, amit nem értünk a leletén:
„Desmoplasticus kötőszövettel övezett, közepesen differenciált intestinalis típusú adenocarcinoma áttéte.”
„Vascularis invasio igen szembetűnő.”
Szóval ezt meg tudná nekünk úgy fogalmazni, hogy mi is értsük?

Előbb a szövettani lelettel kapcsolatban igyekeznénk magyarázatot adni. Az adenocarcinoma jelentése mirigyrák (mirigyekből kiinduló daganat), az intestinalis típusú, azt jelenti, hogy bél eredetű/típusú áttétről van szó. A közepes differenciáció azt jelenti, hogy a ráksejtek eltérése a normális sejtektől közepes (tehát nem enyhe, de nem is kifejezett), ami azt valószínűsíti, hogy szövettanilag közepesen rosszindulatú daganatról van szó. A vaszkuláris invázió azt jelenti, hogy az erekben is láttak ráksejteket a mikroszkópos vizsgálat során, tehát a daganatsejtek a vérárammal terjedhettek.

Amit a levele elején ír, hogy a vastagbél daganat, ami miatt műtétet végeztek, nem rosszindulatú, elég szokatlan. Leveléből az sem derül ki, hogy esetleg más helyen a hasban találtak-e olyan rosszindulatú daganatot, amely a májáttéteket adhatta. (Áttétet rosszindulatú daganat ad, jóindulatú nem.)

A levelében említett gyógyszer monoterápiás alkalmazása azt jelenti, hogy a beteg csak egyféle gyógyszert kap (ezt a tablettát) és nem politerápiát, vagy polikemoterápiát (amely többféle daganatgátló gyógyszert alkalmazna).

Monoterápia mellett általában akkor döntenek az onkológusok, amennyiben a beteg általános állapota vagy kísérőbetegségei, laboreltérései miatt kockázatosnak gondolnák azokat a többféle gyógyszerből álló, általában infúziós kezeléseket, amelyeket vastagbélrák májáttétében lehet alkalmazni. (Levele alapján a primer, tehát az elsődleges daganat vonatkozásában bizonytalanság van, ez is lehet oka, hogy ezt a fajta kezelést választották az onkológusok.)

Mivel hozzátartozójának a levele alapján májáttétei vannak, nincs értelme arról beszélni, hogy a bélműtét miatt kell utókezelés. Erről akkor lehetne szó, ha sehol a szervezetben nem lenne ismert áttét, csak például a vastagbélben és a műtét során a környékéről eltávolított nyirokcsomókban. Ekkor ugyanis az utókezelésnek (adjuváns terápiának) az a célja, hogy ne, illetve minél később alakuljanak ki áttétek.

Az Ön nagypapájánál viszont olyan betegséget találtak, amely már áttéteket is adott a szervezetben, ilyenkor a kezelés célja az áttétek növekedésének lassítása vagy méretük, számuk csökkentése, tehát a kezelés elsősorban az áttétekre, jelenleg a szemmel látható májáttétekre, illetve a szervezetben a CT-vel vagy más vizsgálattal sem látható piciny, egyéb helyen esetleg meglévő áttétekre (mikrometasztázisokra) irányul.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top