Vastagbéldaganat, MR, CT értelmezése

Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy segítsenek értelmezni édesanyám, 71 éves, akit 2012. augusztusában vastagbél daganattal műtöttek, 2012. szeptemberi máj MR és novemberi CT eredményét. Októberben megkezdték meg nála a kemoterápiát, amire az orvosok szerint jól reagál, de a CT eredménye számomra nem megnyugtató, úgy érzékelem növekedtek a nyirokcsomói. A májban lévő hypodenziás területekről honnét lehet tudni, hogy áttét, ha a vesénél azt írják ugyanerre, hogy cysta? Jelenleg csökkentett deutérium tartalmú vizet fogyaszt. Szedhetne-e emellett Avemar készítményt is? Ha igen, melyik formát (tablettát vagy port) javasolja?

Máj MR. 2012. 09. 15.:
A máj érdemben nem nagyobb, 7-es szegmentumában a májszél mentén egy kb. 6 mm-es T2 súlyozott felvételen magas, T1 súlyozott felvételen alacsony jelintenzitású körülírt eltérés látszik, mely a kontrasztanyagot nem halmozza, cystának felel meg. A máj 2-es szegmentumában diffúziós felvételeken kb. 8 mm-es, magas jelintenzitású, alacsonyabb ADC értékelt mutató eltérés látszik, mely T2 súlyozott felvételeken csak sejthető, mérsékelten magasabb jelintenzitást mutat, a környező májállománynál a kontrasztanyagot kevésbé halmozza. Egyéb körülírt kóros eltérés a májban nem különíthető el. A cholecysta kissé kontrahált. Az epeutak nem tágabbak. A pancreasban és a mellékvesékben kóros képlet nem különíthető el. A lép hilusi átmérője kb. 36 mm. A bal vese alsó harmadában egy 4 mm körüli, középső harmadában 5 mm körüli, jobb vese középső harmadában kb. 6 mm-es, alsó harmadában 4 mm körüli, T2 súlyozott felvételen magas jelintenzitású kontrasztanyagot nem halmozó eltérés látszik, mely cystának felel meg.

A köldök magasságában bal oldalon feltehetően sigma hilustól. Paraaorticusan, az aorta bal oldalán a véna renalis szintje alatt, a bal uretertől mediálisan egy kb. 17x13x52 mm-es T1 és T2 súlyozott felvételen közepes jelintenzitású, a kontrasztanyagot széli részein halmozó eltérés figyelhető meg. Közvetlenül egy 25×21 mm-es hasonló a kontrasztanyagot halmozó képlet figyelhető meg, megnagyobbodott nyirokcsomónak felelnek meg.

Vélemény: Cysta hepatis. Bal lebenyben leírt bizonytalan eltérés CT vizsgálattal való összevetése javasolt. Pathologiás méretű nyirokcsomók paraaorticusan. Cystae renis l.u. Sigmoidostomia.

Mellkas-has CT 2012. 11. 30.
Az axillákban 10 mm-nél kisebb nyirokcsomók figyelhetők meg. Pretrachealisan egy kb. 10×7 mm-es, subtrachealisan egy 13×8 mm-es nyirokcsomó látszik. Emellett a mediastinumban, hilusokban néhány kisebb nyirokcsomó is megfigyelhető. Mindkét tüdőcsúcsban durva residuális kötegek láthatók. A jobb tüdő 6-os szegmentumában 4 mm körüli, kissé szabálytalan alakú, a bal felső lebenyben a mellkasfal mellett kb. 5 mm-es elmosott kontúrú halvány góc figyelhető meg. Mindkét oldalon basalisan residuális kötegek láthatók. A máj érdemben nem nagyobb, 8-as szegmentumában a rekeszi felszín mentén 60x40x27 mm-es, kontrasztanyagot a környező májállománynál kevésbé halmozó folyadék látszik. A máj 2-es szegmentumában kb. 2 cm-es (a szeptemberi MR-en kb. 8 mm-es), valamint kb. 15, ill. 17 mm-es, a 7-es szegmentumban hasonló eltérés látszik. A máj 6-os szegmentumában 7-8 mm-es, ill. egy-egy 3 mm körüli bizonytalan hypodenzitás sejthető.

Epeutak nem tágabbak. A cholecysta kissé kontrahált. A pancreasban nincs kóros képlet. A lép hilusi átmérője 30-32 mm. A tok mentén dorzálisan apró 4-5 mm-es hypodenzitás látszik (MR felvételein is megfigyelhető, nem növekedett), a lép hilusban kb. 7 mm-es melléklépnek megfelelő eltérés figyelhető meg. Mellékvesékben kóros képlet nincs. A vesékben a parenchymában néhány 4-6 mm-es hypodenzitás látszik, cystának felelnek meg.

Paraaorticusan a bal vena renalis alatt egy kb. 10×8 mm-es, közvetlenül alatta, egy kb. 12x9x30 mm-es, valamint több kisebb nyirokcsomó látszik. Ez alatt az aorta bal oldalán egy 18x14x16 mm-es nyirokcsomó figyelhető meg köteges környezetben. A bifurcatio alatt egy 8×6 mm-es nyirokcsomó ábrázolódik. A húgyhólyag közepesen telt falán megvastagodás nem látszik. Rectum resectio utáni állapot, a fém varratsor közelében a rectum fala oedemásan vaskosabb, a rectum falaventralisan az uterustól, cervixtől egyértelműen nem különíthető el. Az uterus mögött keskeny kb. 1cm-es sávban kevés folyadék ábrázolódik. Perirectálisan jobb oldalon 8×5 mm-es, bal oldalon 6×7 mm-es, valamint egy-egy kisebb nyirokcsomó látszik. Jobb oldalon a vena iliaca externa mögött egy 9×7 mm-es nyirokcsomó figyelhető meg. A mesenterium kötegezett, helyenként oedemás. A bal alhas területén sigmoidostoma.

A thoracalis gerincen jobbra convex scoliosis. A L.II. csigolyatestben egy kb. 9 mm-es, a L.III. csigolyatestben elszórtan néhány apró, kb. 3-5 mm-es, a L.IV. csigolyatestben kb. 12 mm-es, a L.V. csigolyatestben kb. 28 mm-es halvány, szabálytalan mészszegény terület látszik. A L.VI. csigolya záró lemeze egyenetlen. Az ábrázoló csontokon degeneratív eltérések láthatók. Vélemény: multiplex májgócok, melyek metastasisnak felelnek meg.

Megnagyobbodott paraaorticus, ill. mérsékelten nagyobb perirectális nyirokcsomók.
A tüdőben lévőeltérések lehetnek residuális eredetűek, kontrolljuk javasolt. Foltosan mészszegény csigolyák, követés javasolt. Cystae renis l.u.

Az Ön által említett étrend-kiegészítőkről érdemben nem tudunk információt adni.
Két különböző technikával készült lelet összehasonlítása nem mindig ad egyértelmű eredményt, hiszen minden képalkotó vizsgálat esetében előfordulhat, hogy nem ábrázol valamely ott lévő képletet, vagy egy meglévő képletet másképp értékel két vizsgáló.
Egy CT, MR elemzésében nem jártas ember lehet, hogy csak annyit lát ezeken a felvételeken, hogy fehér, különféle szürke és fekete területek vannak benne. Az értékelésben jártas radiológus szakember a látott kép alapján, értékelve a kontrasztanyaggal és a kontrasztanyag nélkül készült felvételek jellemzőit, írja le, hogy egy elváltozás mennyire tér el a környezetétől, tudva, hogy hogyan szokott kinézni radiológiailag egy májáttét vagy egy veseciszta, majd ír véleményt a látott képek alapján a lelet végén.
A CT-n és az MR-n is kóros méretű nyirokcsomók látszanak, amelyek valószínűsíthetően daganatáttétes nyirokcsomók, és a CT a májban olyan gócokat ír le, amelyeket a szakember többszörös áttétként (metasztázisként) értékelt. A tüdőben is vannak olyan képletek, amelyeknek követését javasolták, ezek jelenleg nem jellemzően egyértelmű kinézetűek és kicsik ahhoz, hogy valószínűsíteni lehessen azt, hogy tüdőáttét áll fenn.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbél daganat májáttét
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák máj áttétekkel
Vastagbélrák máj áttétekkel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban

Top