Vastagbéldaganat műtéte közben (jelige: pjpm)

Édesapámnál (60 éves) nemrég diagnosztizáltak vastagbél daganatot, korábban volt már daganatos megbetegedése, akkor a nyelvéről távolítottak el egy néhány mm-es daganatot. Most a vastagbélben egy 6 cm nagy tumort találtak 50 cm-re a végbéltől és hozzátapadva a vékonybélhez is. Gondolom ez már elég előrehaladott. Amikor ezt írom, éppen a műtőben van és a daganat eltávolítását végzik. Áttétet eddig nem találtak. A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján milyenek a túlélési esélyei, ill. a műtét után mi következik? Én, mint családtagja milyen feladatokkal állok szemben, hogy elősegíthessem az ő gyógyulását?

A műtét során kiderült, hogy a daganatot sikerül-e eltávolítani vagy már szóródott a hasüregben, s ezért is kapaszkodik össze a környezetével. Ennek az információnak mostanra Ön már a birtokában van. Ha nem sikerül, ilyen esetben kerül sor arra, hogy a hasfalra kiszájaztatják a belet még a daganat előtti szakaszon, illetve bizonyos esetekben kiszájaztatás (szakszóval anus prae vagy sztóma) nélkül úgy igyekeznek a bél átjárhatóságát helyreállítani, hogy kikerülik a daganatot.

A műtét utáni szövettan ismerete szükséges a pontos stádium beosztáshoz (ha nincsenek távoli áttétek), mert itt derül ki, hogy valójában mekkora a daganat, mennyire szűri be a környezetét, vannak-e a környező nyirokcsomókban áttétek…  Mindezek ismerete szükséges ahhoz, hogy el lehessen dönteni, van-e szükség műtét utáni kezelésre (a levélben leírtak alapján valószínűsíthető, hogy szükség lesz citosztatikus kezelésre, ezt a műtétet követő 4-6 hétben kell megkezdeni).

A betegek életminőségét és a betegséggel való (meg)küzdésüket vagy a kórral való együttélést alapvetően befolyásolja és meghatározza, milyen családi támogatás áll mögöttük. A táplálkozásról, az erőnlét fenntartásáról, illetve javításáról, az onkológiai kezelések esetleges mellékhatásainak (hányingertől a hasmenésig) kezeléséről e levélben nem írunk részletesen, hiszen a honlapon számos cikkünk foglalkozik e témakörrel, ezek közül többet alább a kapcsolódó írások közé ki is gyűjtöttünk.

A praktikus, illetve gyakorlati teendők mellett nagyon fontos, hogy beszélgessenek! A beteg igényei szerint történjen a segítség, a lelki, érzelmi támaszadás. Ne legyenek tabukérdések, mindenre legyenek nyitottak, amiről a beteg szeretne beszélgetni, ne zárkózzon magába. Sokszor rosszul értelmezett tapintatból nem hoz szóba a család vagy a beteg fontos kérdéseket, holott azok mindenkit feszítenek. Illetve nem szabad megfeledkezni arról: bármennyire is megterhelő érzelmileg vagy fizikailag egy beteg ápolása és gondozása, mégiscsak ő van kiszolgáltatott, legyengült állapotban, esetleg szorongásokkal teli, azaz esetleges türelmetlenségét is megértő szeretettel kell tolerálni. A lelki gondozással kapcsolatban is ajánljuk figyelmébe korábbi cikkeinket.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Családban is lehet magányos a beteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top