Vastagbéldaganat, sztómazárás időzítése

A kérdésem az lenne, hogy átmeneti, tehermentesítő sztómát mennyi idő után lehet leghamarabb zárni? Édesanyámnak július elején alakítottak ki ideiglenesen sztómát vastagbél daganat miatt. Az akkor őt operáló orvos azt mondta, hogy 3 hónap után lehet zárni majd.

Most az a gond, hogy az akkor őt operáló orvos külföldre fog távozni és még épp meg tudná operálni (az onkológusa beleegyezésével), viszont ha egy másik orvos operálná, akkor ő 6 hónapot javasol a két műtét közt. Édesanyám így most nem tudja melyik orvosra hallgasson.

Van valamilyen általános javaslat arra nézve, hogy legalább mennyi időnek kell eltelnie a két műtét közt, ha történetesen semmi probléma nem merült fel a sztóma kialakítása után?

A tehermentesítő sztóma készítésének célja az, hogy átmenetileg a műtött, gyógyuló belet tehermentesítsék. Ez nem azonos azzal a helyzettel, amikor például azért készül sztóma, hogy kikerüljék a műtétileg el nem távolítható daganatot, s így biztosítsák a székletürítést, s nem azonos azzal a helyzettel sem, amikor a végbélnyíláshoz közeli végbélrákoknál a gyógyulás esélye érdekében a műtétnél „kiirtják” a végbelet, s a széklet távozását a hasfalra helyezett sztómán keresztül biztosítják.

A sztóma visszahelyezésének időpontját befolyásolhatja például az is, hogy a beteg kap-e műtét utáni (úgynevezett) adjuváns kemoterápiás kezelést. Általában az onkológusok a teljes dózisú, fél éves kezelés megadására törekednek, s mivel általában a kezelésekre kéthetente kerül sor, egy műtét beiktatása, a sebgyógyulás, s a beteg felépülése több, mint egy hónapot meghaladó időt vesz igénybe a legjobb szervezés, és optimális gyógyulás mellett is, s ez rontja az adjuváns kemoterápiás kezelés hatásosságát. A konkrét eset részletes ismerete nélkül vélelmezzük, ez is oka lehet, hogy a másik sebész 6 hónapot javasol a két műtét között.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák biológiai terápiája
Bélelzáródás veszélyei
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top