Vastagbéldaganat utáni CT (jelige: daddy)

Édesapámat 5 hónapja műtötték vastagbéldaganattal, mindent sikerült eltávolítani. A daganat mérete 9 cm volt, de nyirokcsomó áttétet nem adott, mind a 19 kivett nyirokcsomó negatív volt. Dukes B1 stádiumba sorolták, a műtéten kívül egyéb kezelést nem kapott. November 2-án volt CT-n, ahol a következő leletet kapta. Az onkológiára csak jövő hétre kaptunk időpontot és én teljesen kétségbe vagyok esve.

A hepar kissé nagyobb, jobb lebenyében a 6-7 segmentumok határán csak az arterias fázisban elkülönülő, 13 mm nagyságú kontrasztanyag halmozó góc látható. A máj állományában egyebütt gócos laesio nem különül el. Az arteria hepatica communis előtt egy 14 mm nagyságú ovális alakú lágyrész densitású képlet ábrázolódik, mely nagy valószínűséggel nyirokcsomónak felel meg. A lép rendes nagyságú, állományában az arterias fázisban a lép-hilus közelében egy 8 és egy 10 mm nagyságú, ezektől távolabb a convexitas mentén egy 7 mm nagyságú, a felső pólus közelében egy 8 mm nagyságú hyperdens góc látható, melyek a parenchymas fázisban a környezettel megegyező densitas értéket mutatnak.

Vélemény:
St: post resectionem retrosigm.

Soliter nyirokcsomó a májkapuban az arteria hepatica communis előtt, mely morfológiája alapján lehet pathológias. A hepar jobb lebenyében leírt arterias kontrasztanyaghalmozást mutató góc gastrointestinalis metastasisra nem jellegzetes, lehet hemangioma. A lép állományában leírt gócos laesiok szintén haemangiomára suspectek.

Mi ilyenkor a következő lépés? Haemangioma alakulhat ki 5 hónap alatt? El kell távolítani? Ha a nyirokmirigy valóban „pathologiás” lenne, az már távoli áttétnek, IV stádiumnak minősül? Mi ilyenkor a szokványos kezelés? Nem kellene tüdő CT-t is csináltatni? Úgy tájékozódtam, hogy a vastagbéldaganat a májra és a tüdőre ad áttétet.

Bármi áron meg akarom menteni, de tudnom kell, hogy hogyan nyújthatnám neki a legtöbb segítséget.

Annak véleményezéséhez, hogy a jelenleg a májban leírt egyszeres góc, illetve a lépben leírt gócok milyen eredetűek lehetnek, segítséget jelentene, ha a most készült hasi CT felvételeket össze lehetne hasonlítani a korábbi felvételekkel.

A CT-n leírt nyirokcsomó valóban azon a mérethatáron van, mely felveti annak az eshetőségét, hogy áttétes nyirokcsomóról van szó, de ha a lépben és májban lévő képletek nem áttétek, hanem hemangiomák, akkor ennél a nyirokcsomónál lehet, hogy megkísérlik például citológiai vizsgálattal (a nyirokcsomót megszúrva) tisztázni azt, hogy tényleg daganatos nyirokcsomóról van-e szó, hiszen fél évvel ezelőtt a daganat környezetében lévő nagyszámú nyirokcsomóban nem igazolódott részletes szövettani feldolgozással áttét.

A vastagbéldaganat, mint minden rosszindulatú daganat, többféle szervbe adhat átétet. Kétségtelenül a leggyakoribb áttétképző hely a máj, mert a has területéről a vér útján ide jutnak először a ráksejtek, s a májban kitapadnak. Valóban, tüdőáttét is gyakran előfordulhat, de kialakulhatnak kismedencében is áttétek, jelenhet meg csontáttét, agyi áttét is.

Amikor mennek onkológiai kontrollra, érdemes magukkal vinni a korábbi CT leírásokat (ha van ilyen), illetve a korábbi és jelenlegi CT vizsgálatok CD felvételeit is.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top