Vastagbélgyulladásból rák? – vastagbélrák

Édesanyám (64 éves) hasi fájdalmakkal került be a kórházba. Ott azt mondták, hogy vastagbél gyulladás. Egy hétig kezelték antibiotikummal, de nemhogy javult volna, hanem fokozatosabban rosszabbul lett, már az ágyról sem bírt leszállni. Ekkor megműtötték, kivettek a vastag- és végbélből is egy szakaszt, és sztómát képeztek.

Kiderült, hogy a mája is meg van kicsit nagyobbodva. Műtét után fel sem ébresztették, mert rossz volt az állapota (közel 20 éve vannak vérnyomás és szívproblémái). Intenzív osztályra került. Másfél hétig ott volt. Osztályra kerülés előtt kiderült, hogy a belső varrat elengedett. Ekkor megint meg kellett műteni. Ez már egy rövidebb műtét volt. Orvosa szerint belül nem látott gennyesedést, sem elváltozást, csak a varrat engedett el. Egy hét múlva megint elengedett a varrat egy másik helyen, ekkor szintén meg kellett műteni. Az utolsó két műtétnél nem volt probléma az altatásból, felébresztették és jól volt. Orvosa azt mondta, hogy vitamin- és fehérjehiány miatt nem gyógyul a vágás.

Tegnap megkaptuk a szövettan eredményét, ami pozitív lett: rosszindulatú vastagbéldaganat és a nyirokcsomókban is volt áttét, 12-ből 6-ban. Azt a felvilágosítást kaptuk, hogy addig a sebészetről nem engedik ki, amíg a vágás be nem gyógyul (még mindig váladékozik). Ezután menni kell majd az onkológiára és meglátják, hogy adnak-e kemoterápiás kezelést vagy mi lesz a következő lépés, mert nem tudják, a szíve hogy fogja bírni.

Félünk, hogy mivel így is gyenge a kemoterápia még jobban legyengítené. Azt hozzáteszem, hogy az ő édesapja is ebben a betegségben halt meg 15 évvel ezelőtt. A kérdésem az lenne, hogy milyenek az esélyei a gyógyulásra? Mivel tudnánk elősegíteni a felépülését? Ön mit mond a nagy dózisú C vitaminról?

Azoknál a vastagbélrákoknál, amelyek a környező nyirokcsomókba is áttétet adnak, a műtét után 4-6 héttel kombinált citosztatikus kezelés (kemoterápia) javasolt, amennyiben ezt a beteg általános állapota és kísérő betegségei lehetővé teszik. Ezt szakszóval adjuváns kezelésnek nevezik, s ennek az a célja, hogy csökkentse a daganat kiújulásának kockázatát. Ez a kezelés még akkor is indokolt, ha CT-vel nem mutatható ki távoli áttét (pl. tüdőben, májban stb.), mert ilyenkor is feltételezhető, hogy a szervezetben vannak kicsiny áttétek (mikrometasztázisok), amelyekből ismét elindulhat a daganat növekedése, szóródása. A kezelést azt célozza, hogy a kiújulás, áttétképződés kockázata csökkenjen, illetve ez később következzen be.

A leromlott általános állapot sajnos késlelteti a sebgyógyulást, az ismételten kialakult varratelégtelenségek és a szükségessé vált műtétek pedig a beteg felépülését. Ugyanakkor ahhoz, hogy az onkológiai kezelésről, illetve annak fajtájáról dönteni lehessen, szükség lenne úgynevezett státuszrögzítő (állapotfelmérő) képalkotó vizsgálatokra (pl. CT-re), távoli áttétek kizárására, illetve édesanyja esetében kardiológiai állapotfelmérésre.

Leveléből nem világos, hogy a nagydózisú C-vitamint milyen céllal szeretnék alkalmazni. Nem ismerünk jelenleg (2013. szeptember) olyan nagy esetszámú vizsgálatot, amely alátámasztotta volna, hogy ennek vastagbélrák esetén daganatfejlődést gátló hatása van – ha lenne ilyen bizonyíték, akkor a betegeket vélhetően nem költséges, és gyakran mellékhatásokat okozó kemoterápiákkal kezelnék.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Coecum tumor utáni hasmenés
Újabb rosszindulatú daganat? – végbélrák után
Végbél rosszindulatú daganata
Végbélrák szövettani lelete
Végbéldaganat kontroll rectroscopia
Vaskosabb rectum daganateltávolítás után
Vastagbélrák, vaskosabb rectum
Vastagbélrák CT eredménye
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top