Vastagbélrák 19 évesen? (jelige: Zimat)

Én egy 19 éves egyetemista lány vagyok. Tanulmányaim során többször találkoztam a végbél és vastagbélrák rizikófaktoraival és tüneteivel. Pár hónapja a székletemben elvétve találtam élénk piros vérzést, de csak aranyeres csomó okozta vérzésekre gyanakodtam. Pár hete azonban időnként hígabb a székletem és sötétebb színű (sokkal kevesebb mennyiségű) vérre lettem figyelmes. Háziorvosom szerint bebeszélhetem magamnak a betegséget, ebben a korosztályban fölöslegesek a kivizsgálások. (Családban való előfordulás nincs.)

A kérdésem az lenne, hogy ebben az életkorban genetikai hajlam nélkül mekkora az esélye a bélrendszer daganatos megbetegedésének? (Érdemes-e tovább kérelmezni a vizsgálatokat?) Ha vérzés található a székletben, az még rákmegelőző állapot is lehet, vagy már daganat? A székletben előforduló vérzés oka lehet-e valamilyen élősködő? Illetve ha daganatos megbetegedés áll fönt, az életkor mennyire befolyásolja a gyógyulás esélyeit?

Ebben az életkorban egy ezrelék alatti gyakorisággal fordul elő vastagbélrák vagy végbélrák. Még a kifejezetten bélrendszeri daganatokkal foglalkozó onkológus is szerencsére csak nagyon-nagyon ritkán találkozik 20-30 év közötti betegekkel. Háziorvosa ezért gondolja tehát azt, hogy nem vastagbélrák vagy végbéldaganat áll az Ön tünetei hátterében. Mi is hasonlóan gondoljuk, mint a háziorvosa: közel biztos, hogy nem vastagbéldaganat vagy végbélrák áll a panaszai hátterében (orvosi kérdésekben teljes bizonyosság nincs).

A vastagbélrák és a végbéldaganat esetén a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok ritkán véreznek, s ha mégis, ezek általában nem okoznak szemmel látható vérzést, inkább csak speciális székletvér-vizsgálatokkal kimutathatót. Tehát valószínűleg az Ön panaszai mögött nem ilyen elváltozások állnak (ezek szintén ritkák fiatal korban).

Ugyanakkor a véres székletet az aranyereken kívül egyéb bélbetegségek, elsősorban gyulladásos bélbetegségek is okozhatják, de szerencsére ezek sem gyakori megbetegedések. Amennyiben ismételten véres székletei vannak, a fentiek ellenére sem írhatjuk azt, hogy bizony nem indokolt néhány vizsgálat, például aranyerek vizsgálata, fizikális vizsgálat, esetleg proktológiai szakvizsgálat.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
A vastagbélrák és végbéldaganat stádiumai
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Dudorok a végbélnél
IBS vagy rák?

Vastagbéldaganat és gyulladás is?
Aranyér vagy vastagbélrák?

Véres széklet: vastagbélrák, béltükrözés?
Visszatérő véres széklet
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top