Vastagbélrák áttétekkel a májban, nyirokcsomóban

Páromnál vastagbélrákot állapítottak meg. Az anyadaganatot, tehát a vastagbél egy részét eltávolították. De a májban több helyen is rosszindulatú daganatot találtak (áttétet) és sajnos a nyirokcsomóban is többet. A közérzete egyébként remek, nem fogyott, és nincs semmilyen tünete ennek a dolognak. Bár a kemoterápiát még nem kezdtük el. Tudnak valami hatékony alternatív terápiát? Mennyi esélyünk van? Mennyi az időnk a tapasztalatok alapján?

A vastagbélrák májáttéteinek megjelenése azt jelzi, hogy a betegség a vérkeringés útján szóródott és megtámadta a májat, ezért feltételezhetően az orvosok kemoterápiás kezelést javasoltak (esetleg célzott biológiai terápiával kiegészítve). Ezt akkor szokták megkezdeni, ha a beteg a műtét után felépül.

Azt, hogy mennyi az idejük, nehéz megmondani, és pontosan jósolni még a beteget rendszeresen kezelő orvos sem tud. Függ attól, hogy a májat mennyire támadta meg a betegség, a még ép májszövet működése rendben van-e, vannak-e más szervben áttétek, azok okoznak-e valamilyen működésbeli panaszt… A szövettan alapján is lehet valószínűsíteni, hogy biológiai viselkedés szempontjából mennyire rosszindulatú (mennyire agresszív) daganatról van szó.

A kilátásokat befolyásolja, hogy a betegség hogyan reagál az alkalmazott kezelésre, sikerül-e gátolni-lassítani a ráksejtek osztódását, s ezzel stabilizálni vagy csökkenteni az áttétes gócok méretét. A kilátások függnek attól is, hogy a beteg mennyire „bírja” a kezelést, nem jelentkezik-e olyan mellékhatás (elhúzódó fehérvérsejtszám-esés, erős hasmenések, vérlemezkehiány), ami korlátozza, hogy megfelelő gyakorisággal és/vagy megfelelő dózisban lehessen bejuttatni a daganatpusztító szereket.

Az alternatív terápiákról nem tudunk érdemben tájékoztatást adni, mert nem tudjuk, mennyire hatékonyak. Ezekkel a készítményekkel rendszerint nem történtek meg azok a több ezer beteget értékelő, a kapott adatokat pontos statisztikai analízissel feldolgozó vizsgálatok, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy ezek a szerek egy konkrét daganattípus adott stádiumában megnyújtják-e a betegség rosszabbodásáig eltelt időt (vagyis adnak-e jó életminőségben töltött többlet időt a betegnek), illetve mennyire befolyásolják áttétes betegeknél a teljes túlélést.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top