Vastagbélrák CT eredménye

Édesanyám 1/2 éve székletritmus változás, fogyás, aranyér-gyulladás miatt felkereste a háziorvosát, aki hosszú idő után adott beutalót vérvizsgálatra és gasztroenteorológia vizsgálatra. Ott a colonoscopiát nem tudták elvégezni, szövettan történt. CT vizsgálatra küldték, ahol az alábbi leletet kapta. Sajnos nem minden részét tudjuk értelmezni, kérem segítségüket ebben. Illetve azt, hogy a leírás alapján a vastagbélrák melyik stádiumában lehet az édesanyám.

A hepar átlagos nagyságú, denzitása a normál tartományban, gócos eltérés nem tapasztalható. A cholecysta normál tágasságú, ép kontúrú, folyadékkal telt. Az epeutak nem tágabbak. A pancreas normál szélességű, benne kórós képlet nem észlelhető. A lien nem nagyobb, homogén denzitású. Mindkét vesében jó kiválasztás. A vesékben és a mellékvesékben kóros képlet nem látható.

A mper oralisan elfogyasztott kontrasztanyag több órás (7 óra) várakozást követően is csak a bal flexuráig jutott előre. A colon tágult, jelentős mennyiségű béltartalommal telt. A rectumban kb 3. cm-rel kezdődően a sigmabél alsó szakaszáig terjedő, stenotizáló jellegű tumoros szövetszaporulat látható. A falvastagság 11-25 mm-nyi. A cranio-caudalis kiterjedés kb. 140 mm-nyi. Perirectalisan a zsírszövet infiltrarioja figyelhető meg hálózatos kötegezettség formájában, s mk. oldalon több 8-12 mm nagyságú peritumoralis nyirokcsomó látható. Csontablakkal áttekintve a készült felvételeket: metastasisra utaló csontszerkezeti eltérés nem mutatható ki. Mk. oldalon az acetabulum területén a ventrális peremeken scleroticus szélű degeneratív cysták figyelhetők meg.

Vélemény:
– tu. in regio recto-sigmoidale cum met lymphoglandulae loco regionale
– coxarthrosis l.u.

A CT vizsgálat során a végbelet (rectum) hosszan (14 cm hosszan) szűkítő elváltozásra derült fény, amely a CT kép alapján rosszindulatú daganatnak felel meg, s a daganat környékén (szakszóval peritumorálisan) kissé megnagyobbodott nyirokcsomókat is leírnak. A véleményben ezzel kapcsolatban lokoregionális (környéki) nyirokcsomó áttéteket (metastases lymphoglandulae) véleményeznek. A végbél környékén (perirektálisan) a zsírszövet beszűrtségére jellemző képet látnak. A daganat sztenotizáló jellege azt jelenti, hogy beszűkíti az érintett bélszakaszt. Ennek következménye az is, hogy a vastagbél (colon, kolon) kitágult, illetve, hogy a szájon át beadott kontrasztanyag hosszú várakozás után is csak a vastagbélnek a lépnél (bal oldalon) lévő hajlatáig jutott el, és nem haladt át a teljes vastagbélen.

Távoli áttét nem ábrázolódott a CT vizsgálaton. A bélrákok leggyakoribb áttétképző helye a máj (latinul hepar), de a májban a CT vizsgálat során nem ábrázolódtak gócos elváltozások, amelyek áttétek lehetnének. A csontokban sem látnak áttétre (metasztázisra) jellemző csontszerkezeti eltérést, és más szervekben sem írnak le áttétes gócokat.

Mellékleletként csípőízületi artrózist (coxarthrosist) írnak le.

Pontos stádium csak egy CT lelet alapján nem mondható. Az áttétes (stádium IV) állapot valószínű kizárásához tudni kellene azt is, hogy például a mellkasban sincs áttét.

Azt, hogy itt valóban végbélrákról van szó, csak szövettani vizsgálat alapján lehet kimondani. Leveléből nem derül ki, hogy amikor nem tudták elvégezni a vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát), végül sikerült-e mintát venni a végbelet szűkítő elváltozásból.

A végbélrákok műtét előtti kezelésében gyakran szerepet kap a sugárkezelés is (gyakran kemoterápiával kombináltan), ennek szükségességéről és kivitelezhetőségéről sugárterápiás konzílium dönthet (általánosságban is a daganatos betegek kezeléséről onkológiai bizottság, onkoteam dönt legtöbbször, ahol sebész, sugárterapeuta, ill. daganatgátló kezelések alkalmazásában jártas onkológus közösen tesz javaslatot a szükséges kezelésre.)

Csak a CT alapján az sem mondható meg teljes biztonsággal, hogy műtétileg eltávolítható-e a folyamat, vagy a daganat nemcsak a zsírszövetben terjed esetleg, hanem összekapaszkodik a környező szervekkel (erről egyébként a CT lelet nem ír, vagyis hogy a daganat például a hüvellyel, húgyhólyaggal stb. milyen kapcsolatban van.) A daganat elég közel van a CT szerint a végbél nyíláshoz is (3 cm), egy esetleges sikeres daganateltávolító műtét (teljes végbélkiirtás) esetén is felmerül, hogy a végbélnyílás (anusz-gyűrűt) sem lehet megtartani, s csak ilyen áron lehet a daganatot teljesen eltávolítani (ekkor a hason át, sztóma nyíláson távozik a széklet).

Abban az esetben, ha a műtét során nem tudnák eltávolítani a daganatot, hanem bennmarad a tumor, szintén sztóma-képzésre kerülhet sor, hogy a bélsár ürülését biztosítsák.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top