Vastagbélrák, Grade, vérkép (jelige: elkeseredett)

Édesapámról van szó, a leletében a következő áll:
Szövettan: carcinoma adenomatosum políposum exulceratum Grade III. Dukes C2. pT4N2Mx.

Mi ez? Mire számíthatunk a kemoterápia mellett, amit 3 hét múlva kezdenek? Mire esetleg nélküle? Milyen kiegészítő kezelést tudnának javasolni? Avemart nem bírta. Érdemes-e kapszulát megpróbálni, vagy esetleg valami mást?

A vérképe a műtét előtt (vastagbéldaganat) nagyon jó volt – WBC:7,94, NEU: 73,O, Lymp: 20.2, mon: 5.3, eos: 1,3, BASO: 0.2, RBC: 4.66, HGB: 136.0, HCT: 0.410, MCV: 88.0, MCH: 29.2, MCHC: 332, PLT: 314, MPV: 8.90, sNa: 136, seK: 3.93, glu: 6.21, GOT28, gpt: 44, amy: 111, ch: 7.3, Kre: 100, eGFR: 64, tBi: 11.0, alp: 238, Thr: 23.1, apti: 28.7, inr: 1.22 – legalábbis az orvos ezt mondta.

Jelent-e ez valamit és mit tehetünk?

Édesapjánál egy meglehetősen nagy, kifekélyesedett (exulcerált), daganat műtétjére került sor. A TNM beosztásban (T = tumor, N = nyirokcsomó, M = metasztázis vagyis áttét) a T4 azt jelenti, hogy a daganat összekapaszkodott a környező szövetekkel-szervekkel, az N2 azt jelenti, hogy nemcsak a daganat melletti, hanem attól távolabbi nyirokcsomókban is találtak már áttétet. Az M nem ismert a szövettani értékelést végző szakember számára, mivel az nem a szövettanból, hanem a képalkotó vizsgálatokból derül ki, ezért Mx. Az eddigi, vagy a kezelés megkezdése előtti leletek alapján lehet megmondani, hogy van-e távoli áttét a szervezetben, ez befolyásolhatja a tervezett kemoterápiás kezelés során javasolható gyógyszerek fajtáját, típusát.

A szövettani leletben a grade (grádus) a szövettani elfajultság, a rosszindulatúság mértékére utal. Ez egy a normál sejtektől jelentősen eltérő, nagy elfajulást mutató daganat. Sajnos a szövettan alapján ez egy legalábbis helyileg előrehaladott, s nagy kiújulási hajlamú daganat.

Amennyiben nincs is távoli áttét, ezzel a daganat és nyirokcsomó stádiummal mindenképpen indokolt a műtét utáni kezelés annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a betegség kiújulásának kockázatát, illetve a kiújulást késleltetni lehessen. Nem tudunk olyan kiegészítő kezelést javasolni, amely a kemoterápiához hasonló hatékonysággal tudná gátolni a betegség terjedését vagy kiújulását.

A vérkép valóban jó, benne a fehérvérsejt (WBC: White blood cell) és vérlemezke (trombocyta, angol szóval platelet: PLT) szám is, vérszegénység sincs, mert a vörösvérsejtekkel kapcsolatos értékek (RBC, angol red blood cell, azaz vörösvérsejt, hemoglobin (hgb), hematokrit (HCT)) is jó határok között vannak. A cukor (glu, glukóz) a szokásos érték felett van. A máj működésére utaló értékek (seBi, azaz szérum bilirubin, SGOT, SGPT) is elfogadhatóak (ismerni kellene az adott labor normál értékeit, hogy pontosan meg lehessen mondani, hogy normál határok között van-e), s hasonló mondható a vesefunkciós értékekre is, vagyis a kreatininre és a karbamidra (feltételezzük, hogy ahol Ch7,3-at írt, ott cn, vagyis karbamid nitrogén áll). A vérképet a későbbiekben is folyamatosan kontrollálják, mert az befolyásolja a kemoterápia alkalmazhatóságát is.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbél- és végbél daganat szövettana
Végbélrák, kemoterápia, érgátló

Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top