Vastagbélrák (jelige: bizalom a magyar orvosokban)

60 éves édesapámnak a mai CT eredményét egy lezárt borítékban átadták édesanyámnak. Elolvastuk, az alábbi véleményt írták le: a colon stenotizálo tumora. Multiplex máj metastasis. A tüdőkben több metastasisra jellemző góc ábrázolható. A retropewritoneumba kissé nagyobb nyirokcsomók. A duodenum és a pancreas fej között a papilla környékén egy pontosan nem meghatározható eredetű térfoglalás. Tüdőben egyébként: 9-8 mm, 3-4 mm., máj: 35 mm.

Tudom, hogy az orvosa majd elmondja, de csak jövő hétre kapott időpontot. Addig szeretném kb. tudni, mit jelentenek a fenti dolgok? Nagyon elkeserítő? Van megoldás? Nagyon kedvesek voltak az orvosok, csak dicsérni tudom a magyar szakembereket! Tudom, hogy nem biztos, hogy jelent valamit, de a föld alól is előteremtjük a pénzt, ha azzal tudnánk valami gyógymódot találni. Egyébként a véreredménye nem rossz. 4 hónapja pacemaker-t kapott, ott semmit nem vettek még észre. Panasza annyi, hogy evés után fáj a hasa kb. 3 hónapja, más nincs.

A colon stenotizáló tumora azt jelenti, hogy a vastagbélen a belet beszűkítő daganat ábrázolódott. A multiplex máj metastasis azt jelenti, hogy a májban többszörös áttétek vannak és a leírás szerint a rosszindulatú rákos betegség a tüdőt is megtámadta, oda is áttéteket adott. (Áttétek, metasztázisok akkor alakulnak ki, ha az elsődleges tumorból leválnak a daganatos sejtek és a véráram vagy a nyirokkeringés útján eljutnak, majd megtapadnak a szervezet más szerveiben is. Mivel a máj vérszűrő funkciót is betölt, viszonylag gyakori a májáttét kialakulása, a béldaganatoknál sajnos nem ritka az sem, hogy a tüdőt is megtámadja a rák.)

A retroperitoneum az a terület, ami a hátsó testfal előtt van a hasüregben, s amely előtt hashártyába (peritoneumba) burkolva vannak a hasi szervek. A kissé nagyobb nyirokcsomók felvetik, hogy az ottani nyirokcsomók is áttétesek, azaz ide is eljutottak a daganatos sejtek. A duodenum a patkóbél, vagyis az a bélszakasz, amely a gyomorból indul ki. E bélszakasz és a hasnyálmirigy feje (vagyis jobb oldali, szélesebb része) között leírt „térfoglaló elváltozás” szintén daganatra utal.

Azt, hogy ez a szervezetet több helyen megtámadó daganat honnan indul ki (mi a primer, vagyis elsődleges daganat), biztosan csak a szövettani vizsgálat mondhatja meg. Amennyiben ki lehet mondani, hogy honnan szóródott a szervezet több részébe a daganat, akkor lehet meghatározni azt, hogy milyen kezelésre van szükség. Ebben az állapotban valószínűleg kemoterápiás kezelést fognak javasolni, amely egyszerre hat az egész szervezetre. Sugárkezelésre akkor kerülhetne sor, ha egy-egy jól behatárolható területen kellene roncsolni a ráksejteket, ám édesapja esetében nem ez a helyzet.

A pacemaker beültetés előtt valószínűleg történt mellkasröntgen, de a most a tüdőben leírt gócok akkor még kisebbek lehettek, és hagyományos röntgenvizsgálaton nem is igazán lehettek láthatóak. A kemoterápiás szereket, bár általában nagyon költségesek, a társadalombiztosítás (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) támogatja, szinte mindegyik ingyenesen hozzáférhető az onkológiai centrumokban.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top