Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép (jelige: vizsla)

Férjem vastagbéldaganat műtét után FOLFOX kemoterápia kezelést kap. 12 alkalomra van tervezve, közben a 6. után CT, stb. vizsgálat. Az első három kezelésen túl van, a negyediket nagyon alacsony thrombocyta szám miatt egy hétre elhalasztották. Gyógyszert kapott: Kaldyum, Medrol. Ez természetes reakció? Nagyon megijedtünk. A fehérvérsejtszám is csökkent és a hemoglobin is, de ezek annyira még nem. Ezután hogyan folytatható a tervezett kezelés? Mit tehetünk azért, hogy a vérkép jobb legyen? Milyen táplálékkiegészítők segíthetnének?

A kemoterápiás kezelések a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, részben ezért is károsíthatják a fehérvérsejteket (amelyet átlagos életideje 9-11 nap), illetve a trombocitákat, amelyek szintén csak pár napot élnek normál körülmények között a szervezetben. Ezek a vérben lévő sejtek a csontvelőben termelődnek, s ott indul el fokozott újraképződésük abban az esetben, ha az érték – például a kemoterápia mellékhatásaként – leesik.

A trombocitáknak a véralvadásban van szerepük. Ha számuk nagyon alacsony, vérzékenység léphet fel, ezért is halasztották el a kemoterápiás kezelést. (Igen jelentős csökkenés esetén trombocita vérkészítmény beadásával is lehet javítani a vérképet). Ennek a vérzékenységnek gyakran első jele az orrvérzés, a bőrön számtalan kicsiny tűszúrásszerű bevérzés vagy nagyobb véraláfutások. A fehérvérsejtszám jelentős csökkenése hajlamosíthat fertőzésekre, ezért kérik azt a betegektől az onkológusok, hogy lázas állapot esetén forduljanak orvoshoz, vagy jelentkezzenek az onkológián, hogy vérképkontrollal lehessen meggyőződni arról, a láz hátterében nem a hirtelen lecsökkent fehérvérsejtszám áll-e.

Mindez az oka annak, hogy a kemoterápiás kezelések előtt mindig leellenőrzik a vérképet. A tervezett kezelés folytatására általában még szorosabb vérkép kontrollok mellett kerülhet sor, illetve bizonyos esetekben csökkenthetik a kemoterápiás kezelés egyes összetevőinek adagját.

A beteg nem tud érdemben sokat tenni azért, hogy a vérkép jobb legyen, de fontos, hogy ismerje az  alacsony fehérvérsejt és thrombocitaszámmal járó tüneteket, s ekkor forduljon orvosához. Nincs tudomásunk olyan táplálékkiegészítő készítményről, amelyről nagy betegszámú klinikai vizsgálatokban igazolták volna, hogy kivédi vagy mérsékli a kemoterápiák vérképre gyakorolt esetleges negatív hatását.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top