Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap

Már egyszer írtam önnek, most kaptunk egy új leletet, de mielőtt leírnám, hogy mi áll benne, az előzőt is csatolom, hogy pontos válaszokat tudjon nekünk adni.

Az édesapámat 1,5 hónapja műtötték vastagbélrákkal. Sikerült eltávolítani, ki sem kellett neki vezetni, de most kemoterápia előtt CT vizsgálaton volt, ami azt írta, hogy nyirokcsomók rosszindulatú daganatai. Ez mit jelent? A lap végére oda volt írva, hogy a tüdején egy 4 mm-es árnyék van. Az onkológusa azt mondja, ez lehet a műtéttől is. De van esélye, hogy ez egy áttét legyen? Ugye jól gondolom, mert sajnos nem tájékoztatnak minket kellőképpen.

2 napig kapja a kemoterápiát, a végén kaptunk egy zárójelentést. Sajnos semmit nem magyaráztak el. Leírnám, hogy mi áll benne: neoplasma metastaticum, adenocarcinóma k.m.n. és még ilyen is van, hogy a sigmabél-végbél határ rosszindulatú daganata, intraabdominális nyirokcsomók rosszindulatú daganatai (c7720). Kérem világítson fel, hogy pontosan ezek mit is jelentenek, mert pontos tájékoztatást még az édesapámnak sem ad az onkológus. Kérem segítsen nekünk, milyen esélyei vannak?

KÓRSZÖVETTANI LELET (rendelő megjegyzése): Rectoscopia: az eszközt akadálytalanul vezetem a gépi anastomosis fölé. Több sebészi kapocs látható, környezetük kissé hyperaemiás.

EREDMÉNY: makroszkópos leírás: 3 fém – és 3db színes gombostűfejnyi szürkés – fehér szövet. E/6 db, 1 bl tartós.

MIKROSZKÓPOS LEÍRÁS: a metszetekben szabályos crypta szerkezettel bíró vastagbél nyálkahártyából származtatható, polypoid formát mutató szövetrészletek azonosíthatók, melyekben az interstitium középsúlyos idült lobsejtes beszűrődést mutat, specifitásra, illetve aktivitásra utaló jelek nélkül.

DIAGNÓZIS: POLYPUS INFLAMMATUS COLONTOS SINE MALIGNITATE.

A régebbi leletekben pedig ezek állnak, most lemásolom:

DIAGNÓZIS: adenocarcinoma intestini crassi. Grade 2 dukes-c ptm3 pN2 (6/18) pMx. A metszetben egy vastagbél szövete figyelhető meg, melyet zömében szabályos nyálkahártya fed, azonban egy területen mirigyes. Néhol kissé nyákos jellegű daganatszövet észlelhető, mely úgy tűnik, hogy vérében is megtalálható. A daganat néhol mintha nyákot képezne, máshol cribriform mirigyes struktúrát mutat, a tumor mellett ép nyálkahártya van, mely néhol szinte befedi az elváltozást. A tumor csak a submucosa felső rétegét infiltrálja, és nem éri el messze sem az izomréteget.

DIAGNÓZIS: adenocarcinoma – kevés nyáktermeléssel. Grade2

MEGJEGYZÉS: A-I. jelű béltumor közeli resectiós vonalából, valamint a resectios gyűrűből pótindítást végeztünk. A nagy anyagban továbbra is daganatmentes a gyűrű, míg a kis anyagban továbbra is megtalálható rövid szakaszon a tumor submucosa felső rétegében.

ÖSSZEFOGLALÓ SZAKORVOSI ÉRTESÍTÉS: Mellkas CT vizsgálat nativ 2008.11.18., az anastomosishoz egy vékonybélkacs adhesionált. A hasban a mellkasi gócok pontosan nem karakterizálhatók, de felvetik met. lehetőségét. Ezt a későbbiekben kontroll döntheti el.

ONKOLÓGIAI ZÁRÓJELENTÉS: hepar elérhető lien nem tapintható.

EPIKRÍZIS: a betegnél kivizsgálás során a rectosigmoidealis átmenet malignus olyamata került kimutatásra. A szövettani lelet adenocc. intestini crassi gr.2 PT3 pn2 (6/18) dukes -C. A státusrögzítő CT vizsgálat egyértelműen áttétre nem utalt.

A levél elején idézett 4 mm-es góc, illetve a levél végén leírt CT lelet alapján, egyetlen vizsgálatra alapozva nem lehet biztosan kimondani, hogy a leírt kicsiny mellkasi gócok áttétet jelentenek-e. Ahogyan a CT lelet összefoglaló véleménye írja, ezt későbbi kontrollok dönthetik el, s ezért írták az onkológiai véleményben, hogy nem lehet egyértelműen áttét fennállását kimondani.

A régebbi szövettani leletben a bél rosszindulatú daganatát írják le. A pT3 az átlagosnál nagyobb méretű daganatra (T, mint tumor) utal. A pN2 azt jelenti, hogy a hasi (vagyis intraabdominális) nyirokcsomókban (N mint node, vagyis nyirokcsomó) daganatot találtak. A szövettani lelet alapján 18 vizsgált nyirokcsomóból 6-ban észlelték a mikroszkópos vizsgálat során a béldaganat áttétét. A Grade 2 arra utal, hogy a daganat szövettani rosszindulatúságának foka közepes (1-től 3-ig terjed a skála).

Az újabb szövettan nem utal rosszindulatú elváltozásra, a tükrözés során eltávolított kis polip szöveti feldolgozásának eredményét írja le. A POLYPUS INFLAMMATUS COLONTOS SINE MALIGNITATE kifejezés azt jelenti, hogy gyulladt polip, malignitás (vagyis rosszindulatúság) nélkül.

A zárójelentésből idézett diagnózisok szerint szövettanilag adenocarcinoma, vagyis mirigyekből kiinduló rák diagnózisát állították fel, amely a vastagbél alsó, szigmabél nevű szakasza és a végbél közötti területen jelentkezett. A k.m.n azt jelenti, hogy közelebbről nem meghatározott, vagyis nem sorolták altípusba az adenocarcionát (általában a diagnózisok közötti felsorolásnál nem is szokták, hiszen a részletes eredményt a szövettani lelet tartalmazza).

A C7720 „az intraabdominális nyirokcsomók rosszindulatú daganata” kifejezés valószínűleg arra utal, hogy a szövettani feldolgozás során a bélműtétet követően a béldaganat körül a hasban elhelyezkedő, úgynevezett regionális (környéki) nyirokcsomókban áttéteket találtak, s nem azt jelenti feltétlenül, hogy most vannak áttétes megnagyobbodott nyirokcsomók a hasban (bár a levelében nincs részletes hasi vizsgálati eredmény, például hasi CT, hogy ezt biztonsággal mondhassuk, csak egy félmondatos utalás a belek kitapadására, ez alapján feltételezzük, hogy történt hasi vizsgálat).

Valamennyi leletet az Ön édesapját kezelő onkológus ismeri, tőle kérhetnek részletes felvilágosítást, a megbeszélésen hasznos, hogy ne egyedül legyen jelen az édesapja, hogy utána közösen jobban tudják értelmezni az elhangzottakat, illetve a konzultáción ne maradjanak megválaszolatlan kérdések. Minden betegnek joga van a felvilágosításhoz, a tisztázó beszélgetést bátran kezdeményezzék!

A leírtak alapján az valószínűsíthető, hogy édesapjánál vastagbélrák miatt történt műtét, s mivel a rák áttéte a bél melletti nyirokcsomókban is kimutatható volt, ez indokolttá teszi műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelés indítását. Ennek célja, hogy csökkentse a kiújulás kockázatát. Jelenleg a tüdőben lévő kicsiny gócokról biztos vélemény nem adható, azonban mivel a betegnek már a műtéti lelet és szövettan ismeretében is kombinált kemoterápiás kezelést kell kapni, valószínűleg ezt indították el, s a kontroll képalkotó vizsgálatok során fogják majd értékelni a tüdő állapotát, azt, hogy a gócok számban és méretben mutatnak-e szaporodást/növekedést.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top