Vastagbélrák: lejárt az idő!? (jelige: Édesapánk)

Azt szeretném megkérdezni, hova fordulhatnánk segítségért, ha a kijelölt kórházból elküldtek azzal az érveléssel, hogy a vastagbéldaganatos édesapánknak lejárt a biológiai élete. A 78 éves daganatos beteg végbelét kihelyezték, de a műtétet abba kellett hagyni, mondván, nem bírta volna ki, így a daganat maradt ott, ahol volt. Rettenetes felfekvéssel hoztuk haza, amit itthon meggyógyítottunk, de most mélyvénás trombózist kapott.

Tele van vízzel, visszavittük a szekszárdi onkológiára, ahol azt mondta az orvos, hogy a műtét nem jöhet szóba, a sugarkezelés sem, de infúziós kezelést sem kaphat, mert esetleg más szerveiben kárt tesz. Lejárt a biológiai élete.

Konzultátunk más orvossal is, aki nem tud segíteni, mert nem oda tartozunk, de meggyőződése, hogy a beteget igenis kezelni kellene, ha más nincs, akkor a gyógyszeres kezelés jöhetne szóba, mert nyirokcsomókkal van tele, amik nyomják az ereket, ezért nem tud lábra állni és nagy fájdalmai vannak.

Hova fordulhatnánk? SEGÍTSÉG!!! Köszönettel: Két aggódó lány

A beteg általános állapota, kísérőbetegségei valóban korlátozhatják az onkológiai kezelést. Bizonyos esetekben a kezeléstől sem várható a beteg állapotának javulása, s ekkor nem szerencsés kitenni a beteget a mellékhatásoknak.

Az Ön leveléből az derül ki, hogy a beteg részben ágyhozkötött, felfekvései voltak, és trombózisa van (amely részben összefügghet az ágyhozkötöttséggel, részben hajlamosít rá az előrehaladott daganatos megbetegedés is). Ezek is lehetnek korlátjai az aktív onkológiai kezelésnek.

A fájdalomcsillapítás beállításában nemcsak a területileg illetékes onkológia, hanem háziorvosa is segíthet, vagy az Önökhöz közel eső fájdalomambulancia. További onkológiai kezelés eldöntésére háziorvosától kérhet esetleg más onkológiai központa (például a regionális centrumba, vagy egy fővárosi intézménybe) beutalót, esetleges onkológiai másodvélemény beszerzése érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastag- és végbélszűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák 4 év után tüdőáttéttel
Végbélrák és tüdőáttét
Vastagbélrák gyógyulási esélyek
Vastagbélrákos édesanya
Áttétes végbélrákos beteg

Top