vastagbélrák máj és tüdő áttéttel

Édesanyámat tavaly nyáron műtötték vastagbélrákkal, sztomás kivezetéssel, már akkor volt a májában és tüdejében áttét. Jelenleg itthon ápoljuk, további kemoterápiás kezelést már nem kaphat mert nagyon le van gyengülve. A mája 60%-a áttét, nagy hasa van, rendkívül nyugtalan, sokszor zavart, félrebeszél.
Már 2 hete nem alszik éjszaka, mi pedig lessük minden kívánságát. Kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk az ő állapotában, ez már olyan állapot amiből nincs vissza út, vagy esetleg van remény a javulásra? Egy hónapja kb. az orvosok 3 hetet jósoltak, ahhoz képest most a héten egész jól van a korábbiakhoz képest

Abból, amit levelében leír az valószínűsíthető, hogy ez már olyan álapot, amiből nincs visszaút. A máj jelentős része daganatosanátépült. A nagy has hátterében lehet, hogy hasvízkór (szakszóval ascites) is van, ami a máj vaszkuláris (erekkel kapcsolatos) elégtelenségének jele is lehet. Levelében nem  ír arról, hogy sárga-e az édesanyja, de a nyugtalanság, zavartság félrebeszélés  islehet mjelégtelenség jelel( és még persze sok minden okozhatja, de levele alapján elsősorban ez merül fel). Ilyenkor a máj már nemképe lebontani bizonyos káros anyagokat a szervezetben, s ezért alakul kizavartság, majd az állapot előrehaladásával az esetek egy részében májkóma.
Azt, hogy egy adott betegnek, jelen esetben az édesanyjának mennyi a várható túlélése, még tapsaztatl, a beteget régóta kezelő orvos sem tudja pontosan megjósolni, csak körülbelüli becslést adhat.  Azt Önök, akik gondosan ápolják láthatják, hogy a folyamat tendenciája milyen, vagyis, hogy a beteg a 4 héttel ezelőtti állapothoz képest hogyan van (s nem az egy héttel ezelőttihez képest), vagyis egy némi hullámzással, de folyamatosan romló állapotot látnak-e. Általában ez  jellemzi az előrehaladott daganatos betegek utolsó heteit.  Valószínűleg a legtöbb, amit tehetnek ebben a helyzetben az, amit tesznek is, hogy családi körben lehet, azok között, akik szeretik és lesik minden kívánságát, igyekeznek minél kényelmesebbé, tünetmentessebbé,  fájdalommentesebbé tenni  életének ezt az utolsó szakaszát.

Top