Vastagbélrák, majd agydaganat (jelige: apu)

Apukámat 2006 nyarán megoperálták vastagbéldaganattal, október közepétől 2007 márciusáig kemoterápiás kezelésen vett részt a László Kórházban. Majd a kezelés után CT alapján nem kellett kezelés, a vérképe is jó volt. 2007 szeptemberében újabb kontroll, az eredmények jók.

2007 októberében egy epilepsziás roham, majd vizsgálatok: CT, MR. Kiderül: áttétje van az agyban. Újabb műtét, eltávolítják a daganatot, majd sugárterápia 12 alkalom.

2008. január végén kontroll: az agynál nincsen semmi, a vérkép jó. De sajnos az apukámnál jelentkeztek az epilepsziás rohamok. Nem sűrűn, de előfordult, az előírt gyógyszeradagját megemelték.

Azóta lehangolt, étvágytalan, kedvetlen és főleg, ami engem egy kicsit zavar, hogy le van tompulva az agyműködése. Nem tudom, hogy a gyógyszerektől van vagy valamire nem figyelünk.

Nem tudom hová forduljunk, sebész orvosok nem tudnak segíteni, mert a műtéten túl van.

Nem biztos, hogy a tompult agyműködés a gyógyszerek következménye, és saját magukat sem jogosan okolják, hogy nem figyelnek. Lehet, hogy az agyban mégis aktív, illetve kiújult az áttétes folyamat, amely esetleg az elvégzett képalkotó vizsgálatokon nem ábrázolódik, de hátterében állhat a tompultságnak és az epilepsziás rohamok kiújulásának.

Mivel nem egy jól ábrázolódó, gócos folyamatról lehet szó, ezért valóban valószínű, hogy nincs mód sebészeti beavatkozásra, és kérdéses, hogy újabb sugárkezeléstől várható-e valami eredmény. Bár leveléből nem derül ki milyen sugárkezelést kapott az édesapja és milyen dózisban, de pontosabbat a korábban őt kezelő sugárterapeutától tudhatnak meg, aki azt is meg tudja mondani, ha igazolni lehetne valamilyen más képalkotó vizsgálattal az agyi folyamat kiújulását, akkor lenne-e még lehetőség további sugárkezelésre. A másik eshetőség, hogy édesapja már megkapta azt a dózist, ami az ő betegségében az agyra adható. A jelenleg az édesapját ellenőrző onkológustól kérhet tájékoztatást arról, mi állhat az ő véleménye szerint a tünetek hátterében.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Agydaganatok
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Megvastagodott falú vastagbél
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Kérdés vastagbélrákról
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák terápiája
Tévedhet a máj CT?
Folt a májon
Májvizsgálat eredménye

Top