Vastagbélrák: műtét után (jelige: életveszélyben?)

Az édesapámat 1,5 hónapja műtötték vastagbélrákkal. Sikerült eltávolítani, ki sem kellett neki vezetni, de most kemoterápia előtt CT vizsgálaton volt, ami azt írta, hogy nyirokcsomók rosszindulatú daganatai. Ez mit jelent?

A lap végére oda volt írva, hogy a tüdején egy 4 mm-es árnyék van. Az onkológusa azt mondja, ez lehet a műtéttől is. De van esélye, hogy ez egy áttét legyen? Ugye jól gondolom, mert sajnos nem tájékoztatnak minket kellőképen. 2 napig kapja a kemoterápiát, a végén kaptunk egy zárójelentést. Sajnos semmit nem magyaráztak el. Leírnám, hogy mi áll benne: neoplasma metastaticum, adenocarcinóma k.m.n. és még ilyen is van, hogy a sigmabél-végbél határ rosszindulatú daganata, intraabdominális nyirokcsomók rosszindulatú daganatai (c7720).

Kérem világítson fel, hogy pontosan ezek mit is jelentenek, mert pontos tájékoztatást még az édesapámnak sem ad az onkológus. Kérem segítsen nekünk, milyen esélyei vannak és egyáltalán várhatjuk-e, hogy egyszer meg fog gyógyulni?

Arra tudjuk bátorítani édesapját, hogy tegye fel összegyűjtött kérdéseit az onkológusnak, vagy kérjenek akár közösen időpontot a felmerült kérdések megbeszélésére. A betegnek segítséget jelenthet az objektív tájékozódásban, ha egy hozzátartozó is hallja a felvilágosítást: ha ketten jegyzik meg és értelmezik a válaszokat, akkor sokkal kisebb a félreértés lehetősége.

Az Adenocarcinoma k.m.n. azt jelenti, hogy „közelebbről meg nem határozott” adenocarcinoma, vagyis mirigysejtek rák. Ez tipikus szövettani lelet vastagbélráknál. A neoplasma metastaticum azt jelenti, hogy áttétes rosszindulatú daganat, de ez nem biztos, hogy távoli áttétet jelent, jelentheti a daganat környezetében lévő nyirokcsomók áttétét is. Ugyanezt jelentheti az „intraandominális nyirokcsomók rosszindulatú daganata” kód (C7720), ami a hasban lévő nyirokcsomókra utal, lehet, hogy szintén nem jelent többet, minthogy a műtétnél a vastagbél mellől eltávolított nyirokcsomókban megtalálták a szövettani feldolgozás során a daganat áttéttét. Nem feltétlenül jelenti tehát azt, hogy a has távolabbi területén vannak áttétek.

Feltételezhetően a tüdőn lévő 4 mm-es árnyék miatt szükség lesz pár hónap múlva kontroll mellkasi CT vizsgálatra, hogy szorosan ellenőrizhessék ezt az elváltozást, növekszik-e, vagy nem jelennek-e meg újabb gócok. Amennyiben a CT vizsgálat megnagyobbodott hasi nyirokcsomókat írt le, (és nemcsak a beutalón, a diagnózisok között szerepelt a nyirokcsomók rosszindulatú daganatai kifejezés, ami ott csak a gyanú megfogalmazása), akkor felmerül annak a lehetősége, hogy most is van a hasban daganatos nyirokcsomó. De erről valóban csak a kezelőorvostól tud édesapja tájékozódni.

Amennyiben most nincs igazolt áttét a hasban, és a mellkasi góc sem változik hónapokon keresztül, vagyis nem bizonyul áttétnek, akkor van esélye az édesapjának, hogy meggyógyuljon. A most alkalmazott műtét utáni, vagy más szakszóval adjuváns kombinált kemoterápiás kezelés célja az, hogy csökkentse a rák helyi kiújulásának és/vagy távoli áttétek kialakulásának kockázatát. Ezt a kezelést általában fél évig szokták ismételten alkalmazni, hacsak a kontroll képalkotó és/vagy laboratóriumi vizsgálatok nem utalnak arra, hogy a betegség kiújult.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top