Vastagbélrák: műtét után (jelige: kuty)

Vastagbéldaganatot operáltak ki belőlem az elmúlt hetekben. Az operáló, ismerős sebészorvos szerint a műtét után 6 héttel kerül majd sor az onkológussal való konzultációra.

A szövettani vizsgálat eredménye szerint a minősítés: pT3NO, amit a sebész igen szerencsés eredménynek minősített. Kérem, válaszoljon, hogy valóban szerencsés vagyok-e, és milyen típusú további kezelésekre kell számítanom?

A pT3N0 vastagbéldaganati szövettan azt jelenti, hogy nem találtak áttéteket a környező nyirokcsomókban, de az elsődleges daganat áttörte a bélfalat és kifelé terjedt. Leveléből nem derül ki, hogy hány nyirokcsomót távolítottak el és dogoztak fel szövettanilag. Természetesen más az értékelése, ha csak egy nyirokcsomóban nem találtak daganatot, mintha 10-20 nyirokcsomóról lehet ugyanezt kimondani.

Azt tanácsoljuk, ne várja ki a 6 hetet az onkológiai konzíliumig a műtét után, hiszen amennyiben esetlegesen szükség lenne műtét utáni kezelésre (mert a szövettani leletben lehetnek még olyan tényezők a nyirokcsomószámon kívül is, amelyek miatt az onkológus esetleg féléves műtét utáni kemoterápiát javasol), annak optimális megkezdési ideje 4-6 héttel van a vastagbélműtét után. Az ilyen, műtét utáni kezelésnek ugyanis az a célja, hogy a szervezetben esetleg máshol meglévő kicsiny áttéteket (mikrometasztázisokat) pusztítva csökkentse a betegség kiújulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vastag- és végbélrák
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek kezelése
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?

Top