Vastagbélrák szövettan eredménye

62 éves férfi vagyok, néhány hete műtöttek vastagbél daganattal. A szövettannal kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

1. Az alábbi leírás alapján melyik T kategóriába sorolná az állapotomat (T1, T2, T3 vagy T4)?
„A tumor a bélfal izomrétegét beszűri, egy helyen megközelíti a subserosus zsírszövetet is, de abba nem terjed bele.”

2. A szövettan szerint nincs nyirokcsomó áttét, viszont csak 3 nyirokcsomót vizsgáltak meg, a minimum 8 helyett. Szerepel viszont egy olyan mondat a mikroszkópos leírásban, hogy „Nyirokér, vérér invázió jeleit nem láttuk.” Ezenkívül a CT sem mutatott ki kóros elváltozást: „A hasi és kismedencei régióban megnagyobbodott nyirokcsomó nem különíthető el.” Kérdésem, hogy ez így együtt megnyugtatóan kizárja-e a nyirokáttétel lehetőségét? (Vagy mondhatjuk-e, hogy minimális rá az esély?)

3. A CT szerint távoli áttétel nincs. A rák rosszindulatúsági fok szerinti szerinti besorolása G2. Ennek és a szövettani eredménynek alapján hová lehetne besorolni az állapotom: Dukes I, Dukes 2A vagy Dukes IIB-be?

4. Ha Dukes II-be sorolható, ajánlott-e a kemoterápia? Hiteles orvosi cikkekben azt olvastam, hogy csak magas rizikójú esetekben ajánlják, mert a Dukes II-ben nem bizonyított a hatékonysága. Ön szerint is így van ez?

Lentebb megadom a teljes szövettani leírást.

Makroszkópos leírás:
150 mm hosszúságú, 15 mm legnagyobb átmérőjű sigmabél preparátum, amely mesosigmoidealis zsírszövetet is tartalmaz. Az egyik resectios vég 16×12 mm-es, a másik resectios vég 20×18 mm-es. A serosai felszín sima, fénylő, tükröző, a fal általában közepesen tömött, rajta számos, 10 mm legnagyobb átmérőjű zsákszerű kiboltosulás látható. Az egyik resectios felszíntől 55 mm-re a lument körkörösen szűkítő, 34x20x12 mm legnagyobb átmérőjű idegenszövet helyezkedik el. A metszlapok szürkésfehérek, helyenként necrosisok láthatók. A tumor a pericolicus zsírszövetet makroszkóposan nem éri el.

Mikroszkópos leírás:
Mikroszkóposan a sigmabél daganata közepesen differenciált adenocarcinomának bizonyult. A tumorban mucinoid differenciálódás jeleit is láttuk (< 30 %). A daganat környezetében enyhe-mérsékelt fokú lobsejtes védekező reakció is létrejött nyiroktüsző-képződéssel. A tumor a bélfal izomrétegét beszűri, egy helyen megközelíti a subserosus zsírszövetet is, de abba nem terjed bele. Nyirokér, vérér invázió jeleit nem láttuk. A feldolgozott 3 nyirokcsomó daganatmentesnek bizonyult. Az oralis és aboralis resectios vonal, valamint a serosa daganatmentes.

Diagnózis/Vélemény: Adenocarcinoma exulceratum intestini sigmoidei, nyirokcsomó áttét nélkül.

A részletes szövettani leleteken általában szerepel TNM stádiumbeosztás (T=tumor, N=node, nyirokcsomó, M=metasztázis, áttét). Itt gyakran az M, vagyis metasztázis mögött X van, hiszen a műtét során eltávolított anyagokat vizsgáló patológus nem tudhatja, hogy van-e pl. a tüdőben vagy májban áttét, ezért nem nyilatkozik róla. Erről a képalkotó vizsgálatok révén lehet információhoz jutni.

A T stádiumbeosztás szempontjából azokat a daganatokat, amelyek a bél izomrétegeit áttörik, de nem érik el a serosát, T2 tumoroknak szokták véleményezni.

Amit a nyirokcsomókról írt, nem zárja ki a nyirokcsomó áttét lehetőségét, hiszen ahogyan Ön is írja, kis számú nyirokcsomót tudtak vizsgálni. Magyar irányelvek szerint legalább 8, nemzetközi irányelvek szerint 12 nyirokcsomó negativitása esetén javasolják kimondani azt, hogy nincs nyirokcsomó áttét. Ilyen helyzetben a nyirokcsomó státuszt lehet Nx-el is jelölni, mert nincs elég adat az N0 status biztos kimondásához, ami a nyirokcsomók áttét-mentességét jelezhetné.

A szövettani leletben jó jel az, hogy nyirokér és vérér invázió jeleit nem látták. Nincs szó a leletben a perineuralis (vagyis az idegek mentén) történő terjedés értékeléséről (ha ilyen terjedést látnak, az fokozza a kiújulási kockázatot).

Dukes B daganatoknál csak magas kockázati csoportba sorolt eseteknél javasolnak kemoterápiát. Ebben az esetben viszont a 3 nyirokcsomó alapján nehezen határozható meg a stádium, s így nem mondható ki biztosan, hogy Dukes B vagy esetleg Dukes C stádiumú daganatról van-e szó.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Vastagbélrák máj áttéttel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten

Top