Vastagbélrák terápiája (jelige: vastagbél)

A családban áttétes (tüdő és máj) vastagbéldaganatos beteg van. A primer daganatot nem vették ki, bél megkerülő transverso-sigmoidestomia műtétjére került sor, majd AVASTIN és FOLFIRI kombinációjában kapja a terápiát 2 hetenként, eddig kettőn van túl. Vérképe eleinte nagyon rossz volt, főleg a májfunkciót tekintve. Az első kezelés után drasztikus javulás állt be a vérképet illetően, főleg a májfunkciót tekintve. Ez jelent valamit? Fogyás leállt, közérzete is kielégítő, fájdalma nincs.

A második terápiát követően hasmenés lépett fel, erre kaptunk gyógyszert, valamint főleg a reggeli széklettel vérzés van. Ez korábban soha nem fordult elő! A székletben foszlányokat látunk, olyan mint a húsdarab és néha a székletet élénk vércseppek követik. A kórházban csak annyit kérdeztek, hogy van-e aranyere. Ezt nem tudjuk, de a szövetfoszlányokról még nem volt alkalmunk szólni. Mit jelenthetnek ezek a tünetek?

Az orvosunk (aki nagyon rendes és megbízható, csak temérdek munkája van, rengeteg a beteg) 5-6 éves túlélést mondott, Önök szerint ez reális? Arra hivatkozott, hogy a máj megmaradt ép szövetei tökéletesen ellátják a funkciót és a beteg jó állapotban van. A tüdőáttétről nem nagyon beszélnek, honnan tudják, hogy az valóban áttét? A kontroll CT-n hogyan állapítják majd meg, hogy sikeres-e a terápia? Méretből, szerkezetből? Elnézést a sok kérdésért, de bízom nagyon a válaszukban.

A FOLFIRI kezelés több citosztatikus készítmény kombinációja (irinotecan, fluorouracil és leucovorin hatóanyagokra utal), s ez hatékony kombináció az áttétes vastagbélrák és végbélrák kezelésében. Ezt a kezelést érfejlődésgátló gyógyszerrel egészítették ki hozzátartozója esetében, ez az utóbbi években a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében jelentős előrelépést jelentő célzott kezelések közé tartozik.

Remélhetőleg a laboratóriumi eredményekben a májjal kapcsolatos értékek javulása azt jelenti, hogy a kezelés elkezdte csökkenteni az áttétek méretét, s így a máj funkciója javulhatott.

A véres székletet okozhatja a műtétileg el nem távolított / el nem távolítható elsődleges daganat, amelyet megkerülve biztosították a bélben a bélsár továbbhaladását, és igyekeztek megelőzni a bél elzáródását (úgynevezett ileus kialakulását). A véres székletürítés kockázatát növelheti az érfejlődésgátló kezelés is, ezért a panaszokat és a tüneteket át kellene beszélni a kezelőorvossal.

Amennyiben egy szövettanilag igazolt vastagbélrák mellett a májban és a tüdőben többszörös gócokat látnak, nagyon valószínű, hogy áttétről van szó. Az áttétek szerkezete is jellemző lehet, ezt a CT vagy más képalkotó vizsgálatokat leletező orvos értékeli, s a szerkezet alapján is megerősítheti az áttét diagnózisát. Több góc esetén nem szokás a májáttét vagy tüdőáttét fennállását citológiailag vagy szövettanilag igazolni, tehát nem szúrnak bele a tüdőáttétbe vagy a májáttétbe, hogy a kivett anyagot mikroszkóp alatt vizsgálhassák. Egyszeres áttét esetén más szokott lenni a helyzet, mert ott annak kimondása, hogy biztosan egy tüdőáttét vagy egy májáttét áll fenn, befolyásolja az adott gyógyszerek fajtáját, illetve sebészeti beavatkozás is szóba jöhet bizonyos esetekben.

A kezelések során kb. 2-3 havonta végeznek kontroll képalkotó vizsgálatokat. Például a kontroll CT vizsgálaton értékelik, hogy számukban és méretükben hogyan változtak az áttétek, s ez alapján mondják ki, hogy a betegség rosszabbodott (progrediált) vagy a kezelés hatására javult (regrediált, remisszióba került). A kontrollvizsgálatok során értékelik, hogy jelent-e meg új áttét, mert ez is a betegség progressziójára utal. Amennyiben az adott kezelés hatásosnak bizonyul, általában azt szokták folytatni, hogy továbbra is gátolja a daganatos sejtek osztódását. Amennyiben rosszabbodást látnak, akkor újabb fajta kombinált kezelés alkalmazása mellett dönthetnek annak reményében, hogy az az előző kezelésnél hatékonyabban szorítja vissza a rosszindulatú sejtek osztódását.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top