Vastagbélrák tumormarker

Írtam már a napokban édesapámról, akinek kioperáltak egy daganatot a vastagbeléből, látható áttétet nem találtak és a „de Gramont protokoll” szerint kap fél éven át 12 kemoterápiát. Az elsőn túl van, azt szerencsére jól viselte. Kérem segítsen dekódolni zárójelentéséről a következőket:
Tu-marker: CEA: 1,4; CA125: 9,9; CA199: 31,8

A Tu-marker a tumormarker, amely olyan anyagokat jelent a vérben, amelyek általában a normális emberi szervezetben is jelen vannak, de daganatok esetében egy bizonyos határ fölé emelkednek. A normál határértékek (referencia értékek) laboratóriumonként változhatnak, tehát azt, hogy egy érték normális-e („jó-e”) az dönti el, hogy abban a laborban, ahol a vért vizsgálták, milyen értéket fogadnak el még normálisnak.

Ezek a tumormarker értékek nem teljes mértékben specifikusak daganatokra, tehát nem daganatos folyamatban is megemelkedhetnek (például egy bélgyulladás vagy prosztatagyulladás esetében), de ez ritkán fordul elő. Tehát egy vagy néhány tumormarker érték alapján nem lehet felállítani diagnózist, ahhoz további orvosi vizsgálatok szükségesek.

A CEA a carcioebrionalis antigen. Az 1,4-es érték valószínűleg a normál határérték alatt van. A CEA a bélrendszeri daganatokban megemelkedhet, a daganatos betegség kiújulásánál, áttétek megjelenésénél ennek értéke a betegek egy részénél (tehát nem minden betegnél) a normál érték fölé emelkedik, s ez figyelmeztetheti az orvost arra, hogy a kontroll vizsgálatok során részletesebb képalkotó vizsgálatokat (pl. CT) vagy béltükrözést végeztessen.

A CA-125-t leggyakrabban a nőgyógyászati daganatok aktivitásának ellenőrzésére használják. A CA 19-9 szintén hasi daganatokban emelkedhet meg (leggyakrabban hasnyálmirigyráknál, meglehetősen gyakran gyomorrákban). Azt, hogy az Ön édesapjánál mért értékek a normál tartományba esnek-e, az általában az eredeti leleten feltüntetett referenciaértékek alapján lehet megmondani, illetve az édesapját kezelő onkológustól kaphatnak tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Előzmény:

Vastagbélrák, kemoterápia, véralvadásgátló

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: hányás, hasmenés a kezelések után
Vastagbélrák, májáttétek kioperálása
Vastagbélműtét, magas tumormarker
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top