Vastagbélrák, végbélrák: öröklődés a családban

Azt szeretném megtudni, hogy ha édesapámnál 64 éves korában fedezték fel a májáttétes végbélrákot, mik az esélyei, hogy azt az utódok, elsősorban jómagam örökölhetjük?

Apukám mozgásszegény életmódot élt, kalóriadúsan táplálkozott és napi szinten fogyasztott alkoholt tömény és egyéb formában egyaránt. Jelenleg 35 éves családanya vagyok két gyerekkel, szeretném megtudni, hogy számomra mikor van az az időpont, amikor érdemes szűrővizsgálatra járnom, milyen gyorsan fejlődnek ki a tumorok, van-e olyan fázisa mondjuk egy vastagbél-végbélráknak amikor az még megelőzhető vagy teljesen gyógyítható? Alkoholt nagyon keveset fogyasztok, próbálok egészségesebben étkezni, és sportolni.

Amennyiben vizsgálatokra érdemes járnom már akár mostantól, azt a háziorvosnál kell kezdeni?

A rosszindulatú daganatok kialakulásában számos tényező játszik szerepet, nemcsak a genetikai jellemzők. A fejlett társadalmakban átlagosan minden harmadik embernek lesz rosszindulatú betegsége élete során (férfiaknál még gyakoribbak a rosszindulatú daganatok). Ez részben összefügg az átlagéletkor növekedésével is. Ugyanakkor valóban vannak családok, ahol halmozódnak a rosszindulatú daganatos betegségek. Általában, ha genetikailag érintett valaki, akkor fiatalabb korban jelenthet meg a daganat, vagyis 40-50 éves kor előtt jelentkezhet. Családi halmozódásról általában akkor lehet beszélni, ha egy családban legalább két elsőfokú rokonnál észlelik a vastagbél-végbélrákot.

Az, hogy az édesapjánál megjelent ez az egyébként gyakori betegség (minden 20. embert érint), nem jelenti biztosan azt, hogy örökletes formáról van szó. Kifejezetten örökletes betegségnek a vastagbél és végbélrákok kb. 5%.-át tartják, emelett vannak örökletes emlőrákok, nőgyógyászati daganatok is.

Az Ön életkorában jelenleg a rendszeres (3 évenkénti) méhnyakrák szűrés javasolt, s ezt finanszírozza is a társadalombiztosítás. Emlőrák szűrés 45-65 év között zajlik, két évente végzett mammográfiás (emlőröntgenes) vizsgálatok formájában. A vastagbél és végbélrákok szűrésére jelenleg nincs ilyen átfogó program hazánkban. A betegséget széklet vér vizsgálattal (évente végezve) lehet részben szűrni. Ekkor a székletben kimutatható, szemmel nem látható (szakszóval okkult) vérzést keresik. Ezt többféle, akár nem daganatos elváltozás is okozhatja, de a székletvér vizsgálat pozitivitása esetén további vizsgálatokra van szükség. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a székletvér vizsgálat negativitása sem zárja ki teljesen azt, hogy a bélben már fejlődik egy daganat.

Számos országban használják a vastagbélrák szűrésére az 50 éves életkor környékén elvégzett colonoscopiás vizsgálatot, amely során a teljes végbél-vastagbél szakaszt tükrözik. Azért ebben az életkorban történik a vizsgálat, mert a vastagbélrákok 90%-át 50 éves kor felett fedezik f el. A vizsgálat során a bél megfelelő előkészítését (kitisztítását) követően egy csövet vezetnek a vastagbélbe, s miközben a belet felfújják, az eszközzel a bélfalat megvilágítva vizsgálják át a vastagbelet. Amennyiben daganatot nem találnak, találhatnak pl. ilyenkor polipokat. Ebben az esetben a polipok eltávolításra kerülnek, s szövettani feldolgozásuk során kiderülhet, hogy elindult-e bennük rosszindulatú elfajulás, vagy van-e bennük daganat. A vastagbélrákok túlnyomó többsége ugyanis ilyen polipokból, vagyis kicsiny, szemölcsszerű nyálkahártya-elváltozásokból alakul ki, s ezek a polipok, sőt a korai, kicsiny daganatok általában nem okoznak észrevehető tüneteket.

Vastagbél és végbélrákra utalhat az is, ha a székletben szabad szemmel látható friss vér van (még akkor is, ha ennek hátterében legtöbbször pl. aranyeres vérzés vagy gyulladás áll). Ilyen  esetben orvoshoz kell fordulni, ahol meghatározzák, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség. Vérzés nélkül is fontos jele lehet a vastagbél és végbélrák kialakulásának a székelési szokások megváltozása, pl. a széklet szorulásossá válása, vagy a váltakozó székszorulás-hasmenés. Ezzel a panasszal is érdemes orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
A vastagbélrák és a végbéldaganat egyes stádiumai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top