Vastagbélrákos édesanya műtét előtt

57 éves, nem dohányzó, nem ivó, átlagos testalkatú Édesanyámnál 3 hete végeztek végbéltükrözést és állapítottak meg daganatot a végbélnyílástól 40 cm-re, addig ép volt a colon.

A jelentésen az állt, hogy a daganat nem passziválható (ha jól értelmezem nem lehet kikerülni a műszerrel), valamint gennyedző volt, s a vizsgálatot be is fejezték, szövettanra mintát küldtek. A szövettan megállapította, amit már az orvos is elmondott, sajnos nem jóindulatú a daganat. Ultrahang és vérvétel megvolt, vérképe jó édesanyámnak és 3 hónapja volt tüdőszűrésen is, mely negatív lett.

Azonban információim szerint a daganat ilyen szinten már előrehaladott, mert amikor véres széklet, puffadás áll fent, akkor a tumor már nagyobb méretű és áthatolt a bél külső szakaszán.

Még a műtétre várunk 3 hét után is, anyukám már aludni sem tud a fájdalomtól, hol jobban, hol kevésbé fáj a hasa. Elvileg jövő héten fogják műteni, kivenni a daganatos szakaszt a vastagbél megfelelő részéből.

Magas láz, erős köhögések nem jelentkeztek édesanyámnál, de sajnos mivel nem tud enni, székletelni, elkezdett fogyni. Hónalj alatt érez némi duzzanatot, de ezt nem látta orvos.

Semmilyen fájdalomcsillapítót, orvosságot nem kapott idáig és sajnos alig kapunk valami információt az egész esettel kapcsolatban.

Kérem írják meg, hogy mire számíthatunk:
1. Szükségszerű-e, hogy ilyenkor már áttételes legyen daganat?
2. Van-e rá esély, hogy a megfelelő rész kivágásával és az esetleges áttétek, nyirokcsomók eltávolításával túlélje és ki is gyógyuljon?
3. Ideiglenes vagy végleges sztóma elkerülhetetlensége mennyire valószínű?

Elnézést kérek, ha pontatlanul adtam volna meg az információkat, laikusként írtam le mindezt, leletek még nem igazolták a rák stádiumát, tehát azt nem tudtam leírni.

Az valóban nem jó hír, ha a vizsgálatnál nem tudtak az endoszkóppal a daganat mellett tovább haladni, valószínűleg a szűkület miatt. Ugyanakkor nem biztos, hogy a véres széklet és puffadás a daganat előrehaladott voltát jelzi. Nem szükségszerű, hogy ilyenkor áttétek legyenek már feltétlenül a szervezetben. Ez nagyban függ az adott daganat biológiai jellemzőitől.

A műtét során, a hasat megnyitva sok mindenre derül fény, amit most még nem lehet biztosan tudni. Ekkor derül ki, hogy a daganat műtétileg eltávolítható-e a daganatos bélrész kivágásával, netán a környezetével összekapaszkodott vagy a hashártyát megszórta kisebb-nagyobb áttétekkel, esetleg más hasi szervben áttétet tapintanak, s ilyen esetekben nem lehet „daganatmentesre operálni” a beteget vagyis minden daganatot eltávolítani a hasból.

Azt, hogy az ideiglenes (tehermentesítőnek hívott) vagy végleges sztóma elkerülésére mennyire van esély, szintén függ a hasban talált helyzettől, de erről a műtét előtt a sebészt is megkérdezhetik.

Fontos lenne, hogy édesanyjának kevesebb fájdalma legyen, különösen, ha aludni sem tud a fájdalomtól. A fájdalomcsillapításhoz rendelkezésre állnak recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, simaizom görcsoldók, de háziorvosuk tanácsát is kikérhetik: a fájdalmakba nem szabad beletörődni, csaknem minden fájdalom mérsékelhető, ha a beteg számára megtalálják a megfelelő módszert és adagolást.

Édesanyjának nem szabadna fogynia, mert jó erőnlétre van szükség a műtétnél. Ezért esetleg az orvos által receptre felírható, nagy energiatartalmú gyógytápszerek alkalmazására is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top