Vastagbélszűrés székletteszt (jelige: Tumor M2-PK)

Az oldalon nem találtam információt a vastagbélrák szűrésére alkalmazott Tumor M2-PK széklettesztről. Ez valóban sokkal jobb teszt, mint pl. a székletvér teszt? Egy nagyobb (pl. 5 cm-s) vastagbéldaganatot már biztosan kimutat ez a teszt? Magyar nyelven nem találtam erről a tesztről információt, kivéve azt a magánrendelőt, ahol a teszt elérhető. Szeretnék azonban tárgyilagos képet kapni róla (természetesen tisztában vagyok vele, hogy egyedül a kolonoszkópia ad szinte biztos választ).

Amikor szűrésről beszélünk, akkor olyan emberek tömeges vizsgálatára gondolunk, akiknél nem ismert egy adott betegség fennállása. Amikor szűrési módszert választ egy orvos, illetve egy ország egészségügyi vezetése, több dolgot kell mérlegelnie. Az egyik a választott módszer érzékenysége (szenzitivitása), amely azt mutatja meg, hogy a végül valóban betegnek bizonyult emberek közül az adott szűrővizsgálat hányat talált meg, vagyis a biztosan betegek hány százalékát mutatja ki a teszt. Egy teszt ugyanis lehet álnegatív eredményű, vagyis beteg embernél is adhat álságosan megnyugtató negatív (nem kóros) eredményt.

A fajlagosság (specificitás) azt mutatja meg, hogy a biztosan egészségesek hány százalékában ad valóban negatív eredményt a teszt. Ugyanis egy tesztvizsgálat egy adott betegség keresése szempontjából lehet álpozitív eredményű is, vagyis a teszt utalhat betegségre, holott a szűrt ember egészséges, s ez további kivizsgálást (felesleges és költséges vizsgálatokat) eredményez. Az érzékenységet és a fajlagosságot befolyásolja az is, hogy a szűrés során mennyire gondosan járnak el, például az egyszerű székletvér-szűrésnél a szűrt személy betartja-e azt a diétát, amivel csökkenteni lehet az álpozitív (tehát ok nélkül kóros) eredmények előfordulását.

Társadalmi szinten egy szűrési módszer megválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi a szűrés költsége, rendlelkezésre áll-e (vagy felépíthető-e) az eszközpark és tesztelési rendszer, illetve biztosítani lehet-e annak a személyi állománynak a költségét, aki a szűréssel foglalkozik. Széles körű szűrési programot csak azokban a gyakran előforduló betegségekben szoktak indítani, ahol elég sok, egyébként magát egészségesnek tudó embert lehet kiemelni a szűréssel, akiknek a korai kezelésével, műtétjével sok jó minőségben, munkaképességben töltött életév nyerhető meg társadalmi szinten ahhoz képest, mintha a betegséget előrehaladottabb állapotban észlelik.

A vastagbélrák székletvér szűrésénél ismételt vizsgálatokkal lehet fokozni a szűrési módszer érzékenységét (több székletből nézve a székletvér jelenlétét). Ugyanakkor a székletben vér nemcsak daganatos betegség miatt jelenhet meg, hanem kis, jóindulatú polip, diverticulosis, bélgyulladás mellett is lehet pozitív az eredmény, illetve bizonyos ételek fogyasztása után is. Ahogyan írja, a béltükrözés biztosabb eredményt ad, s nagy előnye, hogy rögtön lehetőség van az esetleges polipok eltávolítására és szövettani vizsgálatára is. Olykor a nem megfelelő megelőző béltisztítás vagy az, hogy valamilyen anatómiai okból a bél végbélnyílástól távolabbi (a has jobb oldalán a vakbéltől felfelé induló) része az esetek néhány százalékában nem érhető el, magyarázza azt, hogy ennél a vizsgálatnál is – igaz, csak nagyon kis arányban – rejtve maradhat a keresett betegség. A szűrésnél fontos  meghatározni azt is, hogy milyen gyakorisággal kell ismételni a vizsgálatot, évente, 2 évente, 5 évente…

Az Ön által kérdezett tesztmódszernek sem 100 százalékos a fajlagossága, illetve érzékenysége, tehát lehetnek olyan emberek, akiknél a teszt azt jelzi, hogy daganat áll fenn, és szerencsére még sincs ilyen betegségük, illetve lehetnek olyan emberek is, akiknél már fennálló daganat esetén sem ad a teszt pozitív, betegségre figyelmeztető eredményt. Ennél a tesztnél egy olyan anyagot, enzimet mutatnak ki, ami egy olyan átalakulásban játszik szerepet, amely során a daganatos sejt a cukor lebontás során energiához jut. Ez a lebontási folyamat gyakrabban fordul elő a daganatos sejtekben, mint az egészséges sejtekben, így ennek a kimutatása segítségével lehet megtalálni a vastagbélben lévő rosszindulatú daganatokat, illetve jóindulatú polipokat (amelyekben szintén aktívabb ez az enzim). Ennek az enzimnek a szűrésére már kaphatók kereskedelmi forgalomban laboratóriumi tesztek, s az Ön által fellelt rendelőben/laborban is feltehetően ezt használják.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bódításban végzett béltükrözés
Béltükrözés és CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top