Védőoltás méhnyakrák ellen (jelige: méhnyakrák)

Az lenne a kérdésem, hogy miért olyan drága a méhnyakrák elleni védőoltás? Én szerettem volna ilyen oltást, amikor kiderült, hogy egy 30 ezer forintba kerül. És ez még nem minden, hiszen 3 oltás szükséges. Akik nem a tehetősebb emberek közé tartoznak, félniük kell a méhnyakráktól, mert nincs 90 ezer forintjuk?

Számos olyan gyógyszer, illetve készítmény, vakcina van, amelyet nem vagy csak csekély mértékben támogat a társadalombiztosítási rendszer (tb). A tb feladata, hogy nagyon sokféle betegséget sokféle helyszínen (kórház, háziorvosi rendelő, mentő, stb.), sokféle módon (gyógyszerekkel, műtéttel, gyógytornával, sugárkezeléssel, rehabilitációs ellátással vagy ápolási szolgáltatással) finanszírozzon. Ezeknek a gyógyszereknek, oltásoknak, beavatkozásoknak különböző a térítési aránya: van, ahol a beteg csak a vizitdíjat fizeti a kórházi ellátásátért, dobozdíjat a több tízezer forintos gyógyszerért. Ugyanakkor van, ahol a társadalombiztosítás nem tud elegendő anyagi forrást biztosítani a támogatásra, mert azt máshonnan kellene elvennie.

A „Kinek jusson korszerű gyógyszer” dilemmájának honlapunkon is többször szenteltünk teret, ám kereteinket meghaladja, hogy a jelenleg a társadalomban és a médiában folyó, az egészségbiztosítással kapcsolatos kérdéseket tárgyaljuk. Ezért csak annyit válaszolhatunk: az Ön által kérdezett oltás egy új gyógyszerfejlesztés eredménye, amelyet a társadalombiztosítás jelenleg nem támogat.

Kapcsolódó cikkek:
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV elleni vakcina
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Aggodalom a HPV miatt
P3 és HPV 19 évesen

Top