Végbéldaganat fájdalmakkal

A Nagymamámnál 10 éve végbéldaganatot diagnosztizáltak. A végbelét kivezették a hasfalon. 5 éve szintén megműtötték a daganat ki újulása miatt, majd másfél éve újra kiújult, de azt mondták az orvosok, olyan helyen van, hogy nem lehet műteni, de 20 sugárkezelést kapott.

A lényeg, hogy egy hónapja teljesen elhagyta magát, fájdalmai vannak a fenékénél, ami lesugárzik a lábába. Egyedül nem képes még a wc-re sem kimenni. Az étvágya is romlik és fogyott 5 kg-ot az elmúlt hónapban. Az orvos nem mond semmit, hogy ennek ilyenek kell-e lenni, fájdalomcsillapítót írt Fentanyl-t.

Diagnózis: C1870. RDV: a rectumban a korábban észlelt tumor növekedett.

A kérdésem az lenne, hogy ez valóban ilyen fájdalmakkal jár-e, és hogy áttétek lehetnek-e? Mivel semmilyen vizsgálatot nem csinálnak nála! Ez milyen stádium lehet?

A végbélrákoknak nagyobb a helyi kiújulási hajlama, mint a vastagbélrákoknak, ahogyan ez nagymamája kórelőzményéből is látszik. Valószínűleg a másfél évvel ezelőtti daganatkiújulásnál már műtétileg el nem távolítható folyamatról volt szó, s mivel megelőzően nem kapott sugárkezelést, ezért másfél éve úgynevezett palliatív célú, tehát nem a teljes gyógyulást célzó, hanem a daganatot megkisebbíteni igyekvő sugárkezelést alkalmaztak.

Egy ilyen kiújult kismedencei rák komoly fájdalmakat okozhat, és ezért válhatott elesett állapotúvá a nagymamája. Ha az eddig alkalmazott fentanyl tartalmú tapasz mellett is fájdalmai vannak, akkor ennek dózisát valószínűleg emelni szükséges, amelyet a háziorvos is megemelhet, akár egymás után többször is, nem szükséges hozzá onkológiai javaslat.

Amennyiben a most alkalmazott fájdalomcsillapító adagjának emelése nem szünteti meg a fájdalmakat, az onkológus segítségét is kérhetik, illetve fájdalomambulancián segíthetnek a megfelelő gyógyszerek beállításában. A fájdalmakba sosem szabad beletörődni, mert az rengeteg testi-lelki energiát felemészt, s az esetek jelentős hányadában van lehetőség az elviselhető mértékűre való fájdalomcsillapításra.

A kismedencei kiterjedt rák is okozhat a lábba sugárzó fájdalmat, de felmerül az is, hogy esetleg a csont is érintett, ezért ezt röntgen vizsgálat dönthetné el. Esetlegesen beigazolódott csontáttét esetén a csontra adott sugárkezelés is csökkenthetné a fájdalmat. Azt, hogy távoli szervben (pl. májban, tüdőben) lehet-e áttét, képalkotó vizsgálatok dönthetnék el, de ezek végzésének csak akkor van értelme, ha terápiás konzekvenciája, következménye is van, vagyis például ha nagymamájánál ennek ismertében terveznék kemoterápiás kezelés indítását. (Az onkológiai kezelést ugyanakkor korlátozhatja a beteg általános állapota, ami levele alapján lehet, hogy nem teszi lehetővé már az aktív onkológiai kezelés kivitelezését.).

A fogyás miatt tápláló étrend, illetve receptre írható tápszerek adása megkísérelhető. Feltételezzük, hogy az elesett állapot hátterében a jelentősebb vérszegénység kizárásra került (mivel a végbélben tapintható rákos daganat vérezgethet is, illetve a kiterjedt daganatos betegségek okozhatnak önmagukban is vérszegénységet, szakszóval tumoros anémiát).

A nagymamáját kezelő orvostól kaphatnának pontosabb felvilágosítást a nagymamája állapotáról (elsősorban a dokumentációkban megnevezett legközelebbi hozzátartozó). Ugyanakkor az, hogy fentanylt rendelt az orvos, s nem javasolt citosztatikus kezelést, azt sugallja, hogy tüneti terápiát, fájdalomcsillapítást lát már csak kivitelezhetőnek.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Fájdalomcsillapítás: fontos az orvosi konzultáció
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top